Rearrange (Class 6-8)

Reading Part-Rearrange

Socrates’ wife used to lose her tamper on the slightest excuse. She always tried to irritate Socrates. One day the woman became more furious than ever. She began to insult him. Socrates could not tolerate this. So he went out of his room. He sat on the door step of his house looking out on the public street. This made his wife more furious. She thought that her husband was not paying the least heed to her. She went up to him with a bucket full of water and poured much water on him.

 

There lived a farmer in a village. He had few acres of land. The land yielded him some crops. With that he supported his family. One day he was walking through the fields. While walking he came across a purse of gold. He thought that it might have been dropped by a passer-by. However, he picked it up and carried it home. The man showed it to his wife. She became very happy to see it and wanted to have for their own.

 

William Somerset Maugham is one of the greatest short story writers of modern time. He was born in 1874 in Paris. He qualified as a doctor and this life had no charm for him. Soon he gave up medicine for literature. He made his first appearance in literature by writing Liza of Lambeth, his first novel. It is a realistic study on the life of low neighbourhood in London. This brought for him a good name. He wrote a few other novels as well. Then he started writing plays. Some of his well-known plays are Mrs Craddock, Lady Frederick, etc.

 

Though fish and whales live in water, whales do not behave like fish. In fact, they behave like human beings. We can learn a lot from them. Many whales show strong family ties. The young remain with their parents for up to 15 years or more. Like some land mammals, whales live in herds. In times of danger they look after one another. When a member is wounded or sick, the others do not abandon it. They may cradle it between them or support it on their back so that it can breathe. This kind of behaviour has often led them to their ruin.

 

Once upon a time there lived a fisherman who was old and poor. He could barely support his wife and three children. Every day he used to go fishing early in the morning. But he never threw his net into the sea more than four times. One morning he threw his net into the sea as usual. He thought he had caught a large fish and so he felt very happy. But a moment later he saw that he had no fish, rather only a dead donkey. He had just repaired his net and he noticed that the weight of the dead donkey had broken it in several places. Then the fisherman became angry. He was very disappointed.

 

Our National Poet Kazi Nazrul Islam was born in 1306 BS (1899 AD) at Churulia in Burdhwan. At the age of eleven he showed his poetic genius. He wrote a lot of poems, short stories, gajals, novels, etc. and travelled all the branches of Bengali literature. In 1914 when the First World War broke out, he wanted to join the army. At last, at the age of nineteen he joined the army as an ordinary soldier on the side of the alliance. On his return from the battle field, he gave up the sword for the pen and began to write poems. His poems inspired our freedom fighters in the Liberation War of Bangladesh. His famous poem “Bidrohi” stirred the whole nation. Then he was brought to Bangladesh from Kolkata and was declared our National Poet. He died on 29 August, 1976.

 

Dr. Alfred Nobel was born on 21st October 1833 at Stockholm, Sweden. He was an engineer and Chemist. His father Emanuel Nobel was an architect and researcher. He had an ammunition business at Leningrad. In 1850 Alfred Nobel Joined his father’s Company. After some years Alfred Nobel invented dynamite. He earned a lot of money from dynamite business. He undertook a plan to give an award for encouraging the creative work for setting up peace in the world. This award was named after Alfred Nobel and was called ‘Nobel Prize’. The Nobel Prize has been given since 1901.

 

Once upon a time there lived a young man named Androcles. He was caught by a slave merchant who sold him to a rich man in another country. His master was very bad and inflicted heavy torture on him. Androcles was very home-sick. One day he fled from his master’s house and took shelter in a cave. In the evening a lion entered the cave. The lion seemed wounded as he was groaning. He came near Androcles and lifted his paw. He took the lion’s paw in his hand and removed a big thorn from it. The lion was relieved from his pain.

 

Taimur was one of the greatest conquerors of the world. Once he attacked the province of a powerful prince. He entered the Kingdom of the prince and captured a large village. The village was situated far away from the captain. The prince heard the news. He came with a large army. His soldiers surrounded the village on all sides and a terrible battle took place. Taimur’s soldiers were killed. Taimur disguised himself as a poor traveller. Thus he saved his life.

 

Once there lived a beggar in a city. Another beggar also lived in the city. He was very jealous of him. He wanted to teach him a good lesson. He could not earn much by begging. So he thought how he could add to his income. One day an idea crossed his mind. He thought that he would have more money if he pretended to be dumb. So one day he painted the word ‘dumb’ on a board. He hung it round his neck.

 

William Shakespeare was one of the greatest poets and dramatists of the world. He was born on 23 April, 1564 in the small village of Stratford-on-Avon. He possessed property both in Stratford and in London. Shakespeare was interested in the theatre and very soon became an actor. In 1594 he became a member of the newly formed Lucre Chamberlains Company. In the next two years, he wrote two long poems entitled, “Venus and Adonis” and “The Rape of Lucre”. Shakespeare composed both tragedies and comedies. By 1592 he established himself as a leading dramatist of the age. He was ranked the greatest dramatist by 1598. He retired some time before 1613 and died in 1616 in Paris.

 

Once a dog was eating a bony piece of meat under a tree. A crow saw him and wished to eat that. It flew away and after some time returned with another crow. Both the crows went near the dog. One of them started pecking the dog’s tail. The dog ran after the crow but in vain. The dog not only felt disturbed but also became angry. The dog dropped the bone and looked at the crow. This made him sad and helpless. In the meantime the other crow flew away with the bone.

 

English is an international language. It is regarded as second language in almost every country of the world. Its importance can easily be understood. There are some jobs like that of a pilot, a telephone operator or a tourist guide and the like which require men who know English. A foreign office cannot function without English knowing persons. To keep communication with people of the English speaking world, learning of English is a must. Besides, learning English at the secondary stage is very helpful for higher studies. We will be able to enjoy good authors. Then a proficiency in this language can help us become better understood and more capable of expressing our feelings. A deeper understanding of this language can also bring us much pleasure.

 

A long time ago, the town of Hamelin in Germany was faced with a great problem. It became full of rats. The people of the town came to the town hall. They said to the mayor to do something about rats. The mayor called a meeting of the councillors. The mayor and councillors talked about the problem. But they could not find a way out. At that moment there was a knock at the door. The mayor said “come in”. The stranger entered the hall.

 

William Shakespeare was born in 1564 at Stratford on Avon in England. He received a sound and basic education. But he never attended any college. Shakespeare was married at eighteen to a woman of twenty one. He had three children before he was twenty one. A few years later he went to London. There he became an actor and a playwright. By this time he was thirty. He had become prosperous before he reached the age of thirty four. During the next ten years he composed his greatest plays.

 

Once there was a man named Aesop in Greece. He was famous for his fables on moral lessons. He was a slave in early days but he was very religious minded. Once he was sold to a farmer who was lazy. On the first day Aesop found that his master did not say his morning prayer but slept till sunrise. He woke his master but he would not leave his bed. He asked Aesop to go to the field to work for him. Aesop woke his master the next day too. But the master became very angry and gave him a bag of barley. He told him to go to the field and sow the seeds.

 

More than 170 years ago there lived in France one of the greatest soldiers called Napoleon Bonaparte. He was born in 1769. When he was young, he joined the French Army as an ordinary soldier. He rose to a high position in the army by his good work and courage. He fought several wars with the neighbouring countries and won victories over them. He grew very powerful and soon became the greatest man in the country. In 1804 he proclaimed himself as an emperor France under him was very powerful. He died in 1821. Yet the Frenchmen remember with due respect.  

 

Once Sheikh Saadi was going to Baghdad with a group of rich merchant. He had a bundle of books and some money with him. The merchants had their goods and a lot of money. They travelled for twelve days without trouble. On the thirteenth day a gang of robbers attacked them. The robbers took away all the goods and money from the merchants. Then the leader of the robbers came to Saadi. He ordered Saadi to give all he had to him. Sheikh Saadi handed him the bundle of books and also the money he had with him. Saadi then said, “I hope that you will make good use of these books.”

 

Jamal is a farmer living in a village in Kolaroa, Satkhira. He has five acres of land. He and his son Mizan work together in the paddy field. This year the rainy season was a little late. So, they became very worried. One night Jamal woke up by the sound of heavy rain falling on the thatched roof. The rain filled his heart with joy. Early in the morning, he woke his son up. The father and the son drove their oxen to the fields. They ploughed some fields.

 

A snake lived in a hole at the foot of a tree. High up on its branches was the nest of a crow. The crow had four young chicks in its nest. Whenever the crow would leave the nest to bring food for its chicks, the snake would climb up and eat one. In this way the snake ate up three of the chicks. The crow at last thought of a plan to get rid of its enemy. It stole an expensive necklace of the princess from the royal palace and dropped it into the snake’s hole after scattering a few rubies here and there. The king became very angry at the loss and sent out to look for the necklace. In course of time they noticed the scattered rubies near the hole. They dug the hole, killed the snake and took the necklace.

 

Once upon a time there was an honest and pious man. His name was Abu Bin Adhem. He was once sleeping peacefully. Suddenly he woke up and said an angel. The angel was writing the names of the persons who loved God. He asked the angel if his name was there. In reply the angel said that his name was not there. Abu then requested him to put his name in the list because he loved mankind and his fellow brothers. The angel took down his request and wet away. He again appeared the next night and showed Abu that his name was at the top of the list.

 

You might have heard the name of Ibn Batuta. He travelled for more than thirty years. He heard the name of Shah Jalal of Sylhet and decided to visit him. He boarded a ship for Chittagong. It took him about six months to reach Chittagong. From there he had to walk for another month to reach Sylhet. Outside the town of Sylhet two persons met him. They said that they were sent by Shah Jalal to receive him. Ibn Batuta became very pleased hearing it. He wrote down all that he saw.

 

Mr. Rahman is a customs officer. One night he was on duty at Zia International Airport. A flight arrived from Bangkok. All the passengers got down with their luggage. He checked the baggage of some of the passengers and found nothing. It was getting on for midnight. So Mr. Rahman felt tired and sleepy. At last there was only one passenger left. Yet he had to check the luggage of the passenger. He found nothing much in his bag except some clothes.

 

Once upon a time two friends were passing by a forest. They were talking about their love for each other. Suddenly a bear came there. The first friend climbed up a tree. The later could not climb up a tree. He did not find any way. He lay down on the ground and feigned/pretended death. The bear smelled his ears, nose and face. He thought him to be dead. Then the bear went away.

 

Dr. Muhammad Yunus was born in 1940 in Chittagong. He is the third of 14 children of his parents. He is the founder of the Grameen Bank. He is also the Managing Director of the Grameen Bank. He received his primary education in Chittagong. He received his Ph.D. from Vanderbilt University in USA. He was the Head of Economics Department of Chittagong University. In 1997 professor Yunus organized the world’s first Micro credit summit in Washington DC. He was awarded Nobel Prize in 2006. He is our pride.

 

A poor woman once came to Buddha. She asked him whether he could give her any medicine to restore her dead child to life. The holy man was touched by the great sorrow of the woman. He told her that there was only one medicine which could revive her son. He told her to bring a handful of mustard seeds from a house where death had never entered. The sorrowful mother went from door to door seeking the mustard seeds but every door she met with sad replies. One said, “I have my husband.” Another said, “Our youngest child died last year.” She returned with heavy heart to the great teacher and told him the result of her search. Then Buddha told her affectionately that she must not think much of her grief since sorrow and death are common to all.

 

Alexander, the king Macedonia, crossed the Khaiber Pass reached India. Then he came to the plain of the Punjab. The Punjab was ruled by a king named Porus. Porus came forward with his men and arms in order to defend his land from the attack of Alexander. But unfortunately he was defeated and taken as a prisoner. He was brought before Alexander. Alexander asked him how he would like to be treated. Porus bravely replied, “Like a King.” Alexander was pleased with Porus for his bold reply. He allowed him to rule his country as before and also made him king of another province.

 

There was a bad man in a village. But when he did any work, he would say, “God had done it by me.” One day the bad man was stealing some mangoes from the garden of a neighbour. The owner of the garden saw him stealing the mangoes and returned to the garden. “Why are you stealing mangoes from my garden?” asked the owner of the garden. “Because God is getting it done by me,” replied the bad man. The owner of the garden said nothing. He took a stick and was waiting for the bad man till he came down from the tree. When the bad man came down, the owner of the garden caught hold of him and began to beat him with a stick. “Stop” said the bad man, “What have I done to deserve it?”

 

Marco Polo was born in 1256 in Venice. He was one of the greatest adventures men. In 1271 he set out from Venice to China. He was then 15 years old. He was accompanied by his father and uncle. Actually at that time journey was very difficult because of no speedy vehicles. They had travelled by land and sea. They also travelled over mountains and across deserts. For transport they had used ships, camels, horses and donkeys. It took the Polos over three years to reach china.

 

Charles Dickens was one of the greatest English novelists of the 19th century. He was born on February 7, 1812 at Portsmouth. When he was a small boy, his father was sent to prison for debt. He could not go to school and receive education. Dickens had to work in a factory at the age of twelve. He never forgot his hard experience of his boyhood. By the time, he was twenty five years old, he had become well known as a writer of great talent. He wrote some of the best novels in English literature. Even during life time, he was exceptionally popular. Dickens died on June 1870.

 

One day Meena and her parrot, Mithu climbed a tall tree to pick a mango. She picked the mango and took it to her mother. Although Meena had picked the mango, her mother gave the larger share of the fruit to Raju. Meena felt very disappointed. At dinner, Meena noticed that Raju as usual had got an egg but she did not. Mithu was not pleased to see that. Mother wanted to see if the children had washed their hands before they started eating. While they were outside washing their hands, Mithu divided the egg into two and put half of it on Meena’s plate. Coming back, Raju was upset to see that half of his egg had gone. Grandma thought that Raju as a boy child needed more food.

 

Long ago there lived a very kind and generous man in Yemen. The name of that man was Hatem Tai. He was not rich but very hospitable. People praised him more than their king. One day the king gave a dinner. The guests praised the king. But the guests praised Hatem Tai also. This made the king angry. So, the king felt happy and proud. So, the king wanted to have him removed from the world.

 

Most Bangladeshis are fond of rice and pulses. Both food items are necessary for our health. Rice contains a high amount of protein. Pulses contain a good percentage of fat. Both rice and pulses have high energy content too. Pulses have more minerals than rice. Only mutton has more protein than rice. The fat content in mutton is more than in pulses. Cow’s milk is another good source of fat and energy. The mineral content in cow’s milk is also high.

 

Feroza took a loan of three thousand taka in the year 1992. Soon after getting the loan, she and her husband started to make a plan. First they made a thatched hut so that they do not have to live under the open sky. Then she bought a dheki and some paddy with the money. Feroza worked day and night. She sold the rice in the market and made a small profit. The profit that she made was enough to repay the first instalment and buy food and clothes for her children. After that Feroza bought a little more paddy, and husked it and sold it. She worked, worked and worked. Eventually he managed to repay all the loan money.

 

Robert Bruce was the King of Scotland. He took part in the revolt against King Edward – I of England for the independence of his country. But his army was defeated again and again. Being defeated for six times, he lost all his hope and fled away to save his life. One day he was lying in a cave in the forest. He noticed a spider trying to reach the top of the steep wall of the cave. It fell down time and again, but did not give up its attempts. At its seventh attempt it succeeded in reaching the top. Bruce got back his hope at that incident, took courage and gathered his soldiers together. He led and expedition against England, overthrew the England army and secured the independence of Scotland.

Rearrange

 

1. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The doctor was a busy man.
b. At the appointed time he went to the doctor’s chamber and walked into the waiting room.
c. Kamal was determined to do well in the examination.
d. So he made an appointment to see him one afternoon.
e. A lot of chairs were arranged around the room.
f. He decided to consult his doctor.
g. It was a large room with windows on two sides.
h. So he began to work hard.
i. But his health was rather delicate.
j. It was causing him a lot of trouble.
Answer: c + h + i + j + f + a + d + b + g + e

2. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He studied Bar-at-Law in England and went to South Africa to practice it.
b. He suffered much for the cause of the country and went to jail many times.
c. Mahatma Gandhi is called the Father of the Indian Nation.
d. He was born on October 2, 1894, at Rajkot in Gujrat.
e. He saw the condition of the Indians there and felt sad.
f. He returned to India and started a movement to make people aware that they could live in a free country.
g. Finally India got her freedom in 1947.
h. He fought for India’s freedom in a non-violent way without using any weapon.
i. Mahatma Gandhi was shot dead by Nathuram Goshe on January 30, 1948.
j. He was named Mohandas Karamchand Gandhi.
Answer: c + d + j + a + e + f + b + h + g + i.

3. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The king asked the stronger how long he wanted to live.
b. He was very fond of knowing his future from the astrologer.
c. But another thought crossed his mind before the stronger was removed for execution.
d. The astrologer told him something unpleasant.
e. He condemned him to death.
f. The king called on him. He took the astrologer to be a liar.
g. At this the king got furious.
h. He wanted to know about his future from him.
i. A famous astrologer happened to stop at his capital.
j. Once there was a king.
Answer: j + b + i + f + h + d + g + e + c + a.

4. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. However he picked it up and carried it home.
b. He showed it to his wife.
c. The lands yielded him some crops.
d. One day he walks through the fields.
e. With that he supported his family.
f. He thought that it might have been dropped by a passerby.
g. He had a few acres of land.
h. He was thinking about how he could add to his income.
i. There lived a farmer in a village.
j. While walking he came across a purse of gold.
Answer: i + g + c + e + h + d + j + f + a + b.

5. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The old woman was very good and kind.
b. She could not but feel pity for him.
c. An old woman lived in the house.
d. He came to a house.
e. He was moving here in search of food.
f. So he gave him a full dish of food very quickly.
g. He asked her to give him something to eat.
h. She was very moved to hear Taimur’s words.
i. He did not get anything to eat.
j. One day Taimur because very hungry.
Answer: j + i + e + d + c + g + a + h + b + f.

6. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Rajah Dehir sent a cold reply to this message.
b. The ship was attacked by sea robbers from Debul, a sea – pot in Sind.
c. Hajjaj was very angry when he received the reply and decided to teach the proud king a lesson.
d. An Arab ship was carrying a party of Muslims from Ceylon to Mecca for the Hajj.
e. In Sina hard battle was fought and Rajah Dahir was killed and his army was completely defeated.
f. They looted the ship and carried away Muslim women and children.
g. He asked him to return the Muslim women and children.
h. He was angry when he heard what has happened and sent a messenger to Rajah Dahir the ruler of Sind.
i. He sent his nephew Mohammad – bin – Qasim as the head of 12000 soldiers.
j. This sad news reached Hajjaj- bin- Yusuf the Governor of Iraq.
Answer: i + d + c + j + e + f + g + h + b + a.

7. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Shakespeare was interested in the theatre and very soon he became an actor.
b. Shakespeare composed both tragedies and comedies.
c. He was ranked the greatest dramatist in 1598.
d. In 1594 he became a member of the newly formed Lucre Chamberlains Company.
e. He possessed property both in Stratford and in London.
f. William Shakespeare was one of the greatest poets and dramatists of the world.
g. In the next two years, Shakespeare wrote two long poems entitled, Venus and Adonis and Pope O Lucre.
h. He retired sometime before 1613 and in the small village of Stratford on Avon.
i. He was born on the 23rd of April 1564 in the small village of Stratford on Avon.
j. By 1592 he established himself as a dramatist of the age.

8. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Socrates could not tolerate this.
b. One day the women became more furious than ever.
c. She thought that her husband was not paying the least to her.
d. She began to insult him.
e. Socrates’ wife used to lose her temper on the slightest excuse.
f. So he went out of his room.
g. She went up to him with a bucket full of water and poured much water on him.
h. This made his wife more furious.
i. He sat on the doorstep of his house looking out on the public street.
Answer: e + i + b + d + a + f + j + h + c + g

9. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He was born in a prosperous family in 1832.
b. In the middle of the 1880s the French government decided to organize a World Fair in Paris.
c. The Tower was completed in March 11889.
d. All over European engineers copied them.
e. He graduated from the Central School of Engineering in Paris.
f. Gustav Eiffel proposed a 989 feet tower of icons as a symbol of the exhibition.
g. For years Gustav made plan after plan of dams, factories, and structures of great size.
h. Forty engineers and designers under Eiffel’s direction worked for two years.
i. Gustav Eiffel was a Frenchman.
j. The construction of the Tower began in January 1887.
Answer: i + a + e + g + d + b + f + j + h + c

10. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The letter contained nothing but some words.
b. During his stay he received an unequal from his friend.
c. His friend thought that the contents of the parcel were valuable and so he paid the heavy charge for carrying them.
d. Then he sent it to his friends with the words on it Carriage to be paid on delivery.
e. He became very annoyed.
f. So he procured a heavy stone.
g. He wanted to teach his friend a good lesson.
h. An English poet was staying in Italy for the benefit of his health.
i. The poet had to pay double postage.
j. He packed it up in a fine box.
Answer: h + b + i + a + e + g + f + j + d + c

11. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. “Stop”, said the old man. “What have I done to deserve it”?
b. When the bad man came down, the owner of the garden caught hold of him and began to beat him with the stick.
c. One day the old man was stealing some mangoes from the garden of a neighbor.
d. But when he did any work, he would say, “God had it done by me.”
e. “Why are you stealing mangoes from my garden?” asked the owner of the garden.
f. “Because God is getting it done by me”, replied the bad man.
g. The owner of the garden said nothing.
h. He took a stick and was waiting for the bad man till he came down from the tree.
i. There was a bad man in a village.
j. The owner of the garden saw him stealing the mangoes and he hurried to the garden.
Answer: i + d + c + j + e + f + g + h + b +a

12. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. One of them started pulling the fog by his tail.
b. Both the crows went to the dog.
c. He dropped the piece of bone on the ground and then looked back to see what the matter was.
d. Once a dog was eating a piece of bone sitting under a tree.
e. There sat a crow on the tree who wished to take away the bone for itself.
f. The dog felt disturbed and got very angry.
g. It flew away and after some time returned there with another crow.
h. The dog ran after the crows but in vain.
i. In the meeting the second crow flew away with the bone
j. He became very sad.
Answer: d + e + g + b + a + f + c + i + h +j

13. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He entered the kingdom of the prince and captured a large village.
b. Taimur disguised himself as a poor traveler.
c. He came with a large army.
d. Taimur was one of the greatest conquerors of the world.
e. The prince heard the news.
f. Thus he saved his life.
g. Taimur’s soldiers were all killed.
h. His soldiers surrounded the village on all sides.
i. The village was situated far away from the capital.
j. Once he attacked the proved of a powerful prince.
Answer: d + j + a + i + e + c + h + g + b +f

14. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Hazrat Muhammad (Sm) was truthful from his boyhood.
b. He was the greatest of all the prophets.
c. He got revelation at the age of forty.
d. Then he was brought up by his grandfather Abdul Muttalib.
e. His father Abdullah died before his birth.
f. Hazrat Muhammad (Sm) was born in the Quraish tribe of Makkah in 570 A.D.
g. After the death of his grandfather he was brought up by his uncle Abu Talib.
h. He made an organization named Hilful Fuzul at the age of 17.
i. He was brought up by Halima in his childhood.
j. He married Khadija at the age of 25.
Answer: f + e + i + d + g + a + h + j + c +b

15. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The emperor smiled and said, “My worthy Generals, I remember my promise very well.
b. But they were surprised to see that the emperor began to treat the rebels as friends.
c. When they reached the province all the rebels surrendered and began to be pardoned.
d. The generals thought the emperor would kill all the rebels.
e. A Chinese emperor was once informed that people in one of his provides had revolted.
f. They asked him, ‘you Majesty, why are you not keeping your promise?”
g. Hearing this, he called his generals and said, ‘We will destroy all our enemies.
h. I meant to kill all my enemies, not friends. And the rebels have become my friends.
i. The generals went to the king.
j. And remained him that it was to destroy the enemies not to forgive them.
Answer: e + g + c + d + b + i + f + j + a + h

16. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The king was scared and ordered his men to let the astrologer go free.
b. The astrologer took note and replied. “Your Majesty, the princes will live only fifty years.”
c. One day he was invited by the king to tell about the future of his daughter.
d. There lived a man in a certain country who could tell people’s future.
e. The king laughed at the fortune-teller and cut jokes with him.
f. He took the astrologer to a liar.
g. The king said, “Judge correctly and say whether my daughter will live a hundred years.”
h. The astrologer had the presence of mind and said, “I’ll die just a week before you, sir.”
i. Before the astrologer was taken away the king asked him. “Well astrologer, can you say you will die?”
j. The king was very angry and ordered his execution.
Answer: d + c + g + b + j + e + f + i + h + a

17. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The banker said, “I’ll put an end to your toiling”
b. One day the banker asked the cobber, “how much a year do you earn?”
c. He took the money, hurried back home, and buried it in the earth alas! He buried what happened with it too.
d. There lived a happy cobbler who passed his days working singing from morning till night.
e. The cobbler replied, “How much a year sir?”
f. Take this money and keep them carefully and use it in time of need.”
g. He had a rich neighbor who was a banker.
h. I have never counted that way.
i. The cobbler had never seen so much money at a time in his life before.
j. As you can see, “I live from hand to mouth but somehow I manage to have three meals every day and I am happy.”
Answer: d + g + b + e + h + j + a + f + i + c

18. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. But there a neither the Caliph nor any of his officers here to see what we do”
b. While passing but a cottage, the Caliph heard people talking in a very low tone.
c. One night Caliph Omar was out in the streets of Media.
d. “But you have forgotten the Caliph’s order, “replied the daughter.
e. He had only one companion with him.
f. An old woman was saying to her young daughter, “Why not mix water with the milk for sale”.
g. “Well, we may escape the notice of the Caliph but cannot escape the eye Of Allah who knows and sees everything.”
h. He/they walked about the streets silently observing the conditions of his subjects.
i. You know how poor we are and badly need money.
j. “He wants that nobody should sell milk mixed water.”
Answer: c + e + h + b + f + i + d + j + a +g

19. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. As he and the guard came down, he took them to the crack.
b. The cowboy immediately realized the great danger that awaited the train and its passengers.
c. But the boy did not move an inch.
d. One morning a boy tending cattle by the side of a railway line, notice that a small railway bridge had cracked by the heavy shower the previous night.
e. The driver thought that it was a mischievous trick of a village urchin.
f. He ran up to the line and took off his shirt.
g. So the train continued to advance, whistling furiously to scare away the boy.
h. He then saw a passenger train in the distance.
i. He began to wave the shirts as a warning to the driver.
j. The driver was compelled to stop the train.
Answer: d + h + b+ f + i + e + g + c + j + a

20. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. So he made up his mind to give up his throne and divide his kingdom among his three daughters.
b. Goneril was the elder, Regan was second and Cordelia was the youngest and the king’s most favourite.
c. These events happened long ago when king Lear was ruling Britain.
d. But before giving up his throne, Lear wanted to know how much his daughters loved him.
e. He needed peace and rest.
f. King Lear had three daughters.
g. He was over eighty years of age.
h. Now Lear was a very old man.
i. Their names were Goneril, Regan, and Cordelia.
j. He was tired of ruling his Kingdom.
Answer: c + g + b+ i + e + h+ f + j + a + d

21. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. But he was always in need of money.
b. Its riches came from trade with other countries.
c. The city of Venice was once rich.
d. Whenever he needed money he would go to Antonio who would lend him money without asking a question.
e. Among the riches of them was Antonio
f. Antonio had a close friend named Bassanio.
g. It was powerful too.
h. He was famous for his honesty and kindness.
i. For this reason the chief citizens of Venice were rich merchants.
j. Bassanio was young and handsome born into a noble family and liked to live in a grand style.
Answer: c + g + b + i + e + h + f + j + a + d.

22. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. They sat together and talked over plans for getting their lost kingdom.
b. He stopped for a short while at Agra and Delhi.
c. Humayun had been defeated many times by Sher Shah.
d. Here all his nobles had already come together.
e. Then he left for Lahore.
f. Humayun told them what he wanted to do.
g. The princes and nobles understood that the only course was to fight again.
h. After his defeat at Chausha Humayun fled towards Agra.
i. So they decided to put together all they had and prepared for a fight.
j. He arrived at Lahore after a long journey.
Answer: f + j + b + d + a + e + h + c + g + i.

23. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. So Dickens was withdrawn from school.
b. He could never forget this hard reality of his boyhood.
c. Charles Dickens was born on the 5th of February 1812 in a small but respectable house at Land port near Portsmouth.
d. His father John Dickens was a clerk in the navy pay Office.
e. He was sent to work in a factory in 1823.
f. Because of poor financial conditions, they had to move to London in 1814 where they stayed for two years.
g. They resumed to London again after six years.
h. The family again transferred to Chatham in 1816.
i. His father was arrested as he could not pay his debts.
j. But their fortune remained the same.
Answer: c + d + f + h + g + j + i + a + e + b.

24. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He came to his own village and told the villagers that he was well-versed in English.
b. He had a great attraction for English and so went to a teacher.
c. If anybody asked him any question or discussed a thing with him, he say either yes’ or ‘no’ or ‘very well.’
d. The teacher began to teach him, but the man was dull-headed.
e. There lived a man in a certain village.
f. His teacher tried his best to teach the village.
g. But the man did not know their meaning.
h. However after trying hard for a couple of months, the teacher released.
i. He used the three words while speaking with any man.
j. The man grasped only three English words ‘yes’ ‘no’ and ‘very good.
Answer: e + b + d + f + h + j + g + a + i + c.

25. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He was an enemy of the English in India.
b. Tipu Sultan was the great son of a great father.
c. The Marathon did not come to help Tipu.
d. The English made up a plan to weaken his hand.
e. So he was left alone in the struggle against the English.
f. They kept aloof.
g. Tipu Sultan’s younger brother, Karim Shah, secretly joined the English camp.
h. He defeated the English forces in my battles and became a terror to the English.
i. He was a hero and patriot like his father, Haider Ali Khan.
j. He used the three words while speaking with a man. They won over the Nizam of Hyderabad and the Nizam joined the English.
Answer: b + i + a + h + d + j + g + c + f + e

26. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Bur the guest praised Hatem Tai also.
b. Long long there lived a king and generous man in Yemen.
c. The guest him more than their king.
d. People praised him more than their hospitable.
e. He was not rich but he was their king.
f. So the king felt happy and proud.
g. One day the king gave a dinner.
h. This made the king angry.
i. So the king gave a dinner.
j. The name of that man was Hatem Tai.
Answer: b + j + e + d + g + c + f + a + h + i.

27. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He found a mad dog and injected some weak germs of its disease into the blood.
b. Other doctors began to study his work.
c. Pasteur was a French scientist.
d. One day a boy named Joseph Meister was brought to Pasteur.
e. The dog was cured.
f. The news of Pasteur’s success spread all over the world.
g. He had been bitten by a mad dog.
h. He discovered that diseases are caused by germs and he also found several of them.
i. Pasteur gave him treated animals because he did not want to cause the death of any human being.
j. At first he only treated animals, because he did not want to cause the death of any human being.
Answer: c + h + j + a + e + d + g + i + f + b.

28. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He traveled for more than thirty years.
b. He boarded a ship for Chittagong.
c. Outside the town of Sylhet two persons met him.
d. Ibn-i-Batuta became very pleased hearing it.
e. It took him about six months to reach Chittagong.
f. They said that they were sent by Shah Jalal to receive him.
g. From there he had to walk for another month to reach Sylhet.
h. You might have heard the name of Ibn – i- Batuta.
i. You might have down that entered he saw.
j. He heard the name of Shah Jalal of Sylhet and decided to visit him.
Answer: h + a + i + j + b + e + g + c + f + d.

29. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He is called the Father of Biology because of his creativity.
b. ‘Politics’ is one of his famous books where we get the fullest development of his wisdom.
c. Aristotle was born in Greece.
d. He also wrote books on literature, economics, and comparative politics.
e. He wanted to be a physician but he never cherished to be so.
f. As a result of his childhood, he studied under the great free thinker Plato.
g. As a result from childhood, he studied under a great free thinker Plato.
h. He was the son of a Royal Physician.
i. Aristotle achieving his academic qualifications took the pen to write different topics suitable for human civilization.
j. Plato taught Aristotle according to his own way.
Answer: c + h + f + e + g + j + i + b + d + a.

30. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He had not much education.
b. He ascended the throne of Delhi at the age of 13.
c. His full name was Jalal Uddin Mahammad Akbar.
d. He was skilled in warfare.
e. Akbar was born in 1542 at Amarkoat in Sindh.
f. He won the 2nd Panipath battle in 1556.
g. His father was Humayun.
h. It was the greatest victory in his life.
i. He ruled over the grandson of Babur.
j. He was the grandson of Babur.
Answer: e + c + a + j + b + a + d + f + h + i.

31. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Some of the best works are Gitanjali, Sonar Tari, Kheya, and Balaka.
b. He had no regular school education.
c. Rabindranath Tagore was born at Jorasako in Calcutta on 7 May 1861.
d. He established a school at Santiniketan and afterward founded the University of Viswa Bharati.
e. He was educated at home by his father and tutors.
f. He composed Gitanjali, a sort of poem, and won the Nobel Prize in 1913.
g. He was a poet, a dramatist, a short story-writer, a novelist, and an essayist.
h. He was a man of versatile genius.
i. He was a great patriot.
j. His father was Maharshi Debendranath Tagore.
Answer: e + h + f + j + a + g + b + c + i + d.

32. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He showed extraordinary merit in every examination of the school.
b. He made a great plan to give a new structure to the education system.
c. He made a great contribution to the scientific research of Bangladesh.
d. At the age of six, he was admitted to a Furkania Madrasha and then to an English school.
e. Extraordinary meritorious Dr. Kudrat-e Khuda was born on the 18th of May in the district of Birbhum in West Bengal in 1900.
f. In 1925, he passed M. Sc. in Chemistry from Kolkata University with star marks.
g. He died on 3rd November 1977.
h. His father Hazrat Shah Abdul Mukti was a pious man and his mother Fashiha Khatun was also a pious woman.
i. In 1953, he was appointed Chairman of the Secondary Education Board.
j. In 1929, he obtained D. Sc. from Imperial College in England.
Answer: e + h + d + a + f + j + c + i + b + g.

33. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He passed his boyhood with his parents.
b. The school was four miles away from their house.
c. Fleming was a very regular and attentive student.
d. He was the seventh of eight brothers and sisters.
e. Penicillin is a lifesaving medicine.
f. Dr. Fleming was given the title ‘Knight’ in 1944 for his humanitarian services.
g. It was discovered by Dr. Alexander Fleming.
h. He went to school and came back home on foot.
i. Fleming was born into a poor family in Scotland.
j. Up to the age of twelve, he was never absent from school.
Answer: e + g + i + d + a + c + h + b + j + f.

34. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. They never imagined that this shabbily dressed would be Einstein himself.
b. He could not think that these people were there actually to receive him.
c. Einstein, however, walked the whole way from the station with a suitcase in one hand and a violin in the other.
d. “But”, Einstein added, “I assure you, I greatly enjoyed the walk”.
e. Once Einstein went to Brussels at the invitation of the Queen of Belgium.
f. When he got off the train in Brussels, he saw many gorgeously dressed people present at the station.
g. The officials also expected to see somebody who would appear to be rich and aristocratic to them.
h. With a smile on his face, he replied, “I didn’t expect that your Majesty.”
i. When he reached the palace, the Queen said to him, “I sent a car for you Dr.”
j. So they went back to the Queen and informed her that the great scientist had not come by train.
Answer: e + f + h + g + a + j + c + i + h + d.

35. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Then she became a teacher at a school in Calcutta.
b. Soon her activities for the services of mankind spread all over the world.
c. She was on her heels for the services of mankind spread all over the world.
d. As a recognition of her service, she was awarded Nobel Prize for peace in 1979.
e. She was one of those people who dedicate their lives to the service of mankind.
f. When swore to dedicate her life for the cause of the helpless and poor people.
g. She wrote to dedicate her life for the cause of the helpless and poor people.
h. She was born in Yugoslavia in 1910.
i. She was also given the ‘Bharat Ratna Award’ the following year.
j. You have heard the name of Mother Teresa.
Answer: j + h + e + f + a + g + b + d + i + c.

36. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. There ruled a king Porus.
b. He was brought before Alexander.
c. Alexander was pleased with Porus at his bold reply.
d. Alexander crossed the Khaiber Pass and reached India.
e. Porus came forward with his men to defend Alexander.
f. But unfortunately he was defeated in the battle and taken prisoner.
g. Then he came to the Plain of Punjab.
h. “Like a king”, was the reply of Porus.
i. Alexander asked him how he would like to be treated.
j. He allowed him to rule his country as before and also made him king of another province in Punjab.
Answer: d + g + a + j + b + i + f + h + c + e.

37. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He is the founder of welfare economics which torches the lives of the poorest people in society.
b. Finally he became the master of Trinity College, Cambridge in 1977.
c. His parents were Ashutosh Sen and Amita Sen, both were ardent followers of Rabindranath.
d. He wrote many books on welfare Including ‘Economic Inequality’ and ‘Poverty and Famines’ are famous.
e. Sri Sen, had made up proud.
f. At first he was admitted to St. Gregory School in Dhaka. Then he had his education at Santniketon and next at Presidency College and finally at Cambridge.
g. He was the first Asian winner of the Nobel Prize in Economics awarded in 1998.
h. Amartya Sen, a Great Economist, was born in Dhaka in November 1933.
i. Later he taught at Delhi University and next at the London School of Economics at Oxford.
j. Back in India he became the Head of the Economics Department of Jadavpur University.
Answer: h + a + c + f + j + i + b + d + g + e.

38. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He obtained his Doctorate Degree from Boston University.
b. He was imprisoned for his movement against colour differences.
c. He donated all his money for the development of the Negro Nation.
d. Martin Luther King was a great leader in the history of the freedom of the Negro Nations.
e. He was awarded the Novel Peace Prize for leading the racial problem in American in a non-violent and peaceful way.
f. After marriage he worked as a clergyman in the Baptist Church of Alabama
g. He was born on 15th January 1929 in Atlanta city.
h. He was shot dead in 1966 when he was only 37 years old.
i. As a student he was very brilliant.
j. Towards the end of his university life, he married an extraordinarily learned woman called Corate Scott.
Answer: d + g + i + a + j + f + b + e + c + h.

39. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Mohammad Yunus received however his higher education in economics.
b. He founded the Grameen Bank because it’s Managing Director.
c. His parents wanted him to be a doctor.
d. He became head of the economics department at Chittagong University in 1972.
e. He was awarded a full bright scholarship in the USA.
f. Muhammad Yunus was born in 1940 in Chittagong the business Bangladesh.
g. They were helpful to Yunus since he was a child.
h. He organized the world’s first Micro-Credit summit in Washington D.C.
i. He was the third son of 14 children of his parents.
j. He received his Ph.D. from Vanderbilt University in the USA.
Answer: f + e + g + c + j + b + a + i + h + d

40. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. But there he studied literature instead of law with Professor Henry Marlow only for a few months and afterward he returned home.
b. When he was 17, he was sent to London to study law.
c. Only at the age of 8 he started composing poems and verse.
d. One year after his being awarded the Nobel prize, he was made a ‘Knight’ by the British Govt.
e. He was born in the renowned Tagore family of Jorasanko in Calcutta on 6th March 1861.
f. Rabindranath Tagore was one of the leading poets in the history of world literature.
g. Under the personal care of his father he gained vast knowledge in Bengali, Sanskrit, and English.
h. In 1911 he translated his poems “The Gitanjali” into English which brought him the highest honor in the form of the Nobel prize in 1913.
i. After his return from England, he began to write continuously in all branches of literature.
j. When he was 16, his poems and essays were published in journals.
Answer : f + e + g + c + j + b + a + i + h + d.

41. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Hillary and Tenzing started their expenditure on March 10, 1953.
b. But the stop was still 2000 feet away.
c. The conquest of Everest was one of the greatest achievements of men.
d. Many expeditions had been lent to conquer Mount Everest before the expedition of Tenzing and Illiteracy.
e. Ignoring all odds and difficulties they continued climbing and set up their last camp at 27,000 feet.
f. Sir Edmund Hilary and Tenzing Torkay accomplished this achievement on May 10, 1953.
g. Only Hillary and Tenzing reached that height.
h. They started climbing by setting up camps at different places some leaving some of their men and supplies there.
i. With renewed vigor and courage they went on climbing and eventually succeeded in reading the top in May.
j. But they became unsuccessful and many climbing lost their lives.
Answer: c + f + d + j + a + h + e + b + i + g.

42. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He was sitting in corner of the garden.
b. He did this sometimes.
c. Hazrat Hasan (R) was a very pious and honest man.
d. The boy took a bit of the bread in his Hand.
e. He had a small piece of bread in his hand.
f. A huge dog sat at a distance looking at him.
g. One day while passing through a date garden, he saw a boy.
h. Thus he actually ate one half of his brad and gave away the other to the dog.
i. Hazrat Hasan (R) was surprised at the behavior of the boy.
j. He went to the boy and talked to him.
Answer : c + g + a + e + f + d + b + h + i + j.

43. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. At last, what we call nations grew.
b. Therefore, they started to make friends with neighboring groups, so that they might fight the others better.
c. Soon, however, they came to see that it was useful to have some friends to help them.
d. A tribe would not fight within it, but quarrels went on between one tribe and another.
e. Think of the first human beings, living in small scattered groups, each made up of a few families.
f. Each, therefore, felt it necessary to grow larger and more powerful.
g. Bigger and bigger tribes came into being.
h. The member of each group would hunt together and also fight other groups over things they needed.
i. Then these- friends came to live together and formed large bodies called tribes.
j. So tribes began to join themselves together or were swallowed up by some larger tribes.
Answer : e + h + c + b + i + d + f + j + g + a.

44. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The rain filled his heart with joy.
b. The father and the son drove their oxen to the field.
c. He and his son Mizan work together in the paddy field.
d. He has five acres of land.
e. Jamal is a farmer living in a village in Kalaroa, Satkhira.
f. One night Jamal woke up to the sound of heavy rain falling on the thatched roof.
g. Early in the morning he woke worried.
h. So, they became worried.
i. They ploughed some fields.
j. This year the rainy season was a little late.
Answer : e + d + c + j + h + f + a + g + b + i.

45. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The honest farmer told his wife that honesty is the best policy and that he would first try to find out the man who had lost it.
b. There lived a poor but worthy farmer in a village.
c. She advised him to use it or at least a part of it for themselves.
d. With the small income from his few acres of land, he used to support his wife and seven children.
e. One day while walking through the field, he found a purse of gold that had been dropped by a passer-by.
f. The farmer kept saying, “Honesty is the best policy.”
g. The wife rebuked the husband for his foolishness.
h. He carried it home and showed it to his wife.
i. The rich man took the purse and gave him thanks but no reward.
j. The owner of the purse was at last discovered by the farmer.
Answer : b + d + e + h + c + a + j + i + g + f.

46. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Gustave proposed a 989 feet high tower of iron as a symbol of the exhibition and a lot of people worked on it for two years.
b. He used to work for a railway construction company.
c. He comes of a rich family.
d. He had his education in Engineering.
e. The Eiffel Tower was named after Gustave Eiffel.
f. The tower was completed in March 1889.
g. Gustave made plans of dams, factories, stations, and structures of big-size construction.
h. A world’s fair was held in Paris.
i. It is still regarded as one of the wonders of the world.
j. Millions of people visit the tower every year.
Answer : e + c + d + b + g + h + a + f + i + j.

47. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The first friend climbed up a tree.
b. Suddenly a bear came there.
c. Once upon a time two friends were passing by a forest.
d. The latter could not climb up a tree.
e. They were talking about their love for each other.
f. He did not anyway.
g. The bear smelt his ears, nose, and face.
h. He lay down on the ground and feigned death.
i. Then the bear went away.
j. He thought him to be dead.
Answer: c + e + b + a + d + f + h + g + j + i.

48. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Then the leader of the robbers came to Saadi.
b. The merchants had their goods and a lot of money.
c. He had a bundle of books and some money with him.
d. They traveled for twelve days without any trouble.
e. He ordered Saadi to give all he had to him.
f. On the thirteenth day, a gang of robbers attacked them.
g. Sheikh Saadi was going to Baghdad with a group of rich merchants.
h. Saadi Sheikh Saadi was going to Baghdad with a group of rich merchants.
i. Saadi then said, “I hope that you will make good use of these books.”
j. The robbers took away all the goods and money from the merchants.
Answer : h + c + b + d + f + j + a + e + g + i.

49. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. At the age of eleven he showed his poetic genius.
b. On his return from the battlefield, he gave up the sword for the pen and began to write poems.
c. In 1914 when the First World War broke out, he wanted to join the army.
d. Our national poet Kazi Nazrul Islam was born in 1305 B.S (1899 A.D) at Churulia in the district of Burdwan.
e. At the age of 19, he joined the army as an ordinary soldier.
f. He wrote a lot of poems, songs, short stories, gazals, novels, etc, and traveled all branches of Bengali literature.
g. His poems inspired our freedom fighters in the Liberation War of Bangladesh.
h. His famous poem Bidrohi stirred the whole nation.
i. He died on the 29th of August 1976.
j. Then he was brought to Bangladesh from Kolkata and was declared our national poet.
Answer : d + a + c + e + b + f + h + g + j + i.

50. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. One of them started pecking the dog’s tail.
b. Both the crows went near the dog.
c. The dog dropped the bone and looked at the crow.
d. Once a dog was eating a bone piece of meat under a tree.
e. The dog not only felt disturbed but also became angry.
f. It flew away and after some time returned with another crow.
g. A crow saw him and wished to eat that.
h. In the meantime the other crow flew away with the bone.
i. This made him sad and helpless.
j. The dog ran after the crow but in vain.
Answer: d + g + f + b + a + e + c + h + j + i.

51. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The Nobel Prize has been given, since 1901.
b. In 1850 Alfred joined his Dynamite business.
c. He was an engineer and chemist.
d. Dr. Alfred Nobel was born on 21st October 1833 in Stockholm, Sweden.
e. This award was named after Alfred Nobel and it was called Nobel Prize.
f. His father had an ammunition business at Leningrad.
g. His father Emanuel Nobel was an architect and researcher.
h. He had an ammunition business at Leningrad.
i. He undertook a plan to give an award for encouraging creative work for setting up peace in the world.
j. After some years Alfred Nobel invented Dynamite.
Answer : e + d + g + h + b + j + c + i + f + a

52. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The mayor called a meeting of the councilors.
b. The people of the town came to the town hall.
c. At that moment there was a knock at the door.
d. They said to the Mayor to do something about rats.
e. The Mayor and the councilors talked about the problem.
f. A long time ago the town of Hamlin in Germany was faced with a great problem.
g. The Mayor said, “Come in.”
h. But they could not find a way out.
i. The stranger entered the hall.
j. It became full of rates.
Answer : f + j + b + d + a + e + h + c + g + i.

53. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The angel took down his request and went away.
b. His name was Abu-Ben-Adhem.
c. Abu then requested him to put his name on the list because he loved mankind and his fellow brothers.
d. He again appeared the next night and showed Abu that his name was at the top of the list.
e. The angel was writing the names of persons who loved God.
f. Once upon a time there was an honest and pious man.
g. He asked the angel if his name was there.
h. He was once sleeping peacefully.
i. In reply the angel said that his mane was not there.
j. Suddenly he woke up and saw an angel.
Answer: f + b + h + j + e + g + i + c + a + d.

54. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The princes had fixed allowance for pocket money.
b. She saw a box market half a crown.
c. But her governess said, “No the princess has no money and so she can’t buy the box.”
d. But she had no money left in her purse.
e. Once she had spent all her money on buying presents for her friends and relatives.
f. Queen Victoria, when a little girl, was taught economical habits by her governess.
g. The people in the shop wanted to enclose the box with other articles.
h. She considered that the box would be the most appropriate gift for him.
i. As she was leaving, she remembered a cousin for whom she bought no present.
j. She was not permitted to exceed the amount.
Answer:f + a + j + e + i + b + h + d + g + c.

55. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Shakespear was interested in the theatre and very soon became an actor.
b. Shakespeare composed both tragedies and comedies.
c. He was ranked as the greatest dramatist by 1598.
d. In 1594 he became a member of the newly formed Chamberlains Company.
e. He possessed property in Stratford and in London.
f. William Shakespeare was one of the greatest poets and dramatists of the world.
g. In the next two years, he wrote two long poems entitled, “Venus and Adonis” and “The Rape of Lucrece”.
h. He was born on 23 April 1564 in the small village of Stratford on Avon.
i. He retired sometime before 1664 and died in 1616 in Paris.
j. By 1592 he established himself as a leading dramatist of the age.
Answer: f + h + a + b + j + g + d + c + e + j.

 

56. Re-arrange the following sentences in the correct order :
(a) He had not much education.
(b) He ascended the throne of Delhi at the age of 13.
(c) His full name was Jalaluddin Mohammad Akbar.
(d) He was skilled in warfare.
(e) Akbar was born in 1542 at Amorkot in Sindh.
(f) He won the Second Panipath battle in 1556.
(g) His father was Humayun.
(h) It was the greatest victory in his life.
(i) He ruled 50 years in India.
(j) He was the grandson of Babur.


Ans. e, c, i, g, b, d, f, h, a, i.


57. Rearrange the following sentences in the correct order :
(a) The woman said to him that they had been starving for three days.
(b) He went there.
(c) Hazrat Oman (R.) was the second Caliph of Islam.
(d) He went to the royal treasury and brought food for them.
(e) Hearing this his heart was filled with pity.
(f) He asked the woman why the children were crying.
(g) He found a woman and three children.
(h) At night he used to walk alone in the streets of Medina.
(i) One night while he was walking he heard the sound of crying coming out from a hut.
(j) His pain was to see the condition of the people with his own eyes.

Ans. c, h, j, i, b, g, f, a, e, d.


58. Rearrange the following sentences in the correct order :
(a) The first friend climbed up a tree.
(b) Suddenly a bear came there.
(c) Once upon a time two friends were passing by a forest.
(d) The other could not climb up tree.
(e) They were talking about their love for each other.
(f) He did not find any way.
(g) The bear smelt his ears, nose and face.
(h) He lay down on the ground and feigned death.
(i) Then the bear went away.
(j) He thought him to be dead.

Ans. c, e, b, a, d, f, h, g, j, i.

59. Rearrange the following sentences in the correct order :
(a) He entered the kingdom of the prince and captured a large village.
(b) Taimur disguised himself as a poor traveller.
(c) He came with a large army to defend his province.
(d) Taimur was one of the greatest conquerors of the world.
(e) The prince heard the news.
(f) Thus, he saved his life.
(g) Taimur’s soldiers were killed.
(h) His soldiers surrounded the village on all sides and a terrible battle took place.
(i) Once he attacked the province of a powerful prince.
(j) The village was situated far away from the capital.

Ans. d, i, a, j, e, c, h, g, b, f.

60. Rearrange the following sentences in the correct order :
(a) The king felt happy and proud.
(b) But the guests admired Hatem Tai also.
(c) Long ago there lived a great man named Hatem Tai in Yemen.
(d) The guests attending the dinner admired the king.
(e) Though he was not rich, he was very hospitable.
(f) They admired him more than their king.
(g) Being envious, one day the king gave a dinner in order to please people.
(h) This made the king very angry.
(i) So, the king planned to have him removed from the world.
(j) For this people liked and admired the man much.

Ans. c, e, j, h, g, d, a, b, f, i.

61. Rearrange the following sentences in the correct order :
(a) He rose to a high position in the army by his good work and courage.
(b) Under him France was very powerful.
(c) More than 170 years ago there lived in France one of the greatest soldiers called Napoleon Bonaparte.
(d) When he was young, he joined the French Army as an ordinary soldier.
(e) He was born in 1769.
(f) He fought several wars with the neighbouring countries and won victories over them.
(g) Yet the Frenchmen remember him with due respect.
(h) He died in 1821.
(i) In 1804 he proclaimed himself to be the Emperor.
(j) He grew very powerful and soon became the greatest man in the country.

Ans. c, e, d, a, f, j, i, b, h, g.

62. Rearrange the following sentences in the correct order :
(a) He is our pride.
(b) Dr. Muhammad Yunus was born in 1940 in Chittagong.
(c) In 1997, Professor Yunus organized the world’s first Micro Credit Summit in Washington DC.
(d) He is also the Managing Director of the Grameen Bank.
(e) He received his primary education in Chittagong.
(f) He is the founder of Grammen Bank.
(g) He was awarded Nobel Peace Prize in 2006.
(h) He was the Head of Economics Department of Chittagong University.
(i) He received his Ph.D from Vanderbilt University in the USA.
(j) He is the third of 14 children of his parents.

Ans. b, j, e, h, i, f, d, c, g, a.

63. Re-arrange the following sentences in the correct order :
(a) As he was a greedy person, he did not hear his wife.
(b) He told his desire to his wife.
(c) He was very greedy and selfish person.
(d) His wife was a wise and clever woman.
(e) Once a farmer had a wonderful goose.
(f) She forbade her husband to do that.
(g) It laid a golden egg everyday.
(h) He wanted to cut the belly and get all the eggs at a time.
(i) He cut the belly with a sharp knife and to nothing there.
(j) He was not happy to get an egg daily.

Ans. e, g, c, j, h, b, d, f, a, i.

64. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) There she became a teacher of a school in Calcutta.
(b) Soon her activities for the service of mankind spread all over the world.
(c) She was on her heeds for her selfless services to mankind even at her old age.
(d) As a recognition to her service, she was awarded the Nobel Prize for peace in 1979.
(e) She was one of those people who dedicated their lives to the service of mankind.
(f) When she was eighteen, she decided to be a nun and came to Calcutta.
(g) She swore to dedicate her life for the cause of helpless and poor people.
(h) She was born in Yugoslavia in 1919.
(i) She was also given “Bharat Ratna Award” in the following year.
(j) You have heard the name of Mother Teresa.

Ans. j, e, h, f, a, g, b, d, i, c.

65. Rearrange the following statements in the correct order and write a passage with them.
(a) They were shocked because they were eating all their young plants.
(b) They stood and looked at their garden.
(c) About ten years ago Mr. Anis Ahmed and his wife came to live in Nurpur.
(d) Early one morning, they were eating their breakfast and looking out of their window when they saw some cows and goats in their garden.
(e) They built a house for themselves on a nice piece of land and made a garden around it.
(f) They worked so hard that soon their flowers and vegetables were growing very well.
(g) “How long have they been there?” Mrs. Ahmed asked.
(h) They quickly ran out into the garden and chased the cows and goats away, but it was too late.
(i) Then they planted seeds and seedlings in their garden.
(j) “I don’t know,” Mr. Ahmed replied.

Ans. c, e, i, f, d, a, g, j, h, b.

66. Rearrange the following statements in the correct order.
(a) It can kill a deer in two or three minutes.
(b) A tiger kills to eat and kills swiftly.
(c) But they do not kill any animal that comes their way.
(d) The victim does not have the slightest warning of the tiger’s approach.
(e) It always charges from the side.
(f) Tigers are known as ferocious animals.
(g) As the paws are cushioned, a big tiger can walk through the driest leaves without a single crackle.
(h) Sometimes it charges from the rear too.
(i) With a quick leap, it topples the victim instantly and breaks its neck.
(j) It can kill a big animal like buffalo within five minutes.

Ans. f, a, j, b, c, e, h, i, g, d.

67. Rearrange the following statements in the correct order.

(a) The Mayor called a meeting of the councilors.
(b) The people of the town came to the Town Hall.
(c) At that moment there was a knock at the door.
(d) They said to the Mayor to do something about rats.
(e) The Mayor and the councilors talked about the problem.
(f) A long time ago, the town of Hamelin in Germany was faced with a great problem.
(g) The Mayor said, “Come in.”
(h) But they could not find a way out.
(i) The stranger entered the hall.
(j) It became full of rats.

Ans. f, j, b, d, a, e, h, c, g, i.

68. Rearrange the following statements in the correct order.
(a) He traveled for more than thirty years.
(b) He boarded a ship for Chittagong.
(c) Outside the town of Sylhet two persons met him.
(d) Ibn Batuta Became very pleased hearing it.
(e) It took him about six months to reach Chittagong.
(f) They said that they were sent by Shah Jalal to receive him.
(g) From there he had to walk for another month to reach Sylhet.
(h) You might have heard the name of Ibn Batuta.
(i) He wrote down all that he saw.
(j) He heard the name of Shah Jalal of Sylhet and decided to visit him.

Ans. h, a, i, j, b, e, g, c, f, d.

69. Rearrange the following statements in the correct order.
(a) The first friend climbed up a tree.
(b) Suddenly a bear came there.
(c) Once upon a time two friends were passing by a forest.
(d) The latter could not climb up a tree.
(e) They were talking about their love for each other.
(f) He did not find any way.
(g) The bear smelt his ears, nose and face.
(h) He lay down on the ground and feigned death.
(i) Then the bear went away.
(j) He thought him to be dead.

Ans. c, e, b, a, d, f, h, g, j, i.

70. Rearrange the following statements in the correct order.
(a) He wanted to teach him a good lesson.
(b) So one day he painted the word ‘dumb’ on a board.
(c) So he thought how he could add to his income.
(d) He could not earn much by begging.
(e) Once there lived a beggar in a city.
(f) One day an idea crossed of him.
(g) He was very jealous of him.
(h) Another beggar also lived in the city.
(i) He hung it round his neck.
(j) He thought that he would have more money if he pretended to be dumb.

Ans. e, d, c, f, j, b, i, h, g, a.

71. Rearrange the following statements in the correct order.
(a) The rain filled his heart with joy.
(b) The father and the son drove their oxen to the field.
(c) He and his son Mizan work together in the paddy field.
(d) He has five acres of land.
(e) Jamal is a farmer living in a village in Kalaroa, Satkhira.
(f) One night Jamal woke up by the sound of heavy rain, falling on the thatched hut.
(g) So, they became very worried.
(h) Early in the morning, he woke his son up.
(i) They ploughed some fields.
(j) This year the rainy season was a little late.

Ans. e, d, c, j, g, f, a, h, b, i.

72. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) The Mayor called a meeting of the councilors.
(b) The people of the town came to the Town Hall.
(c) At that moment there was a knock at the door.
(d) They said to the Mayor to do something about the rats.
(e) The Mayor and the councilors talked about the matter.
(f) A long time ago, the town of Hamelin in Germany was faced with a great problem.
(g) The Mayor said, “Come in.”
(h) But they could not find a way out.
(i) The stranger entered the hall.
(j) It became full of rats.

Ans. (f) – (j) – (b) – (d) – (a) – (e) – (h) – (c) – (g) – (i)

73. Rearrange the following statements in the correct order.
(a) Je did not die a natural death.
(b) He was born in 459 B.C. in Athens.
(c) He would stop passers-by at different places in the street and asked them simple questions.
(d) Socrates was the wisest philosopher and teacher of his time.
(e) His mission was to spread knowledge among the people.
(f) He wanted to educate people.
(g) He was killed by the rulers of Athens.
(h) He lived in Athens in Greece.
(i) Athens was the home of sculpture.
(j) Socrates would often go out in the streets of Athens.

Ans. d, b, h, i, j, c, e, f, a, g.

74. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) One day he saw that the fence round the garden was broken.
(b) He had a few acres of land.
(c) But he did not plough them well.
(d) So, he could not raise good crops.
(e) He said to himself, “I shall repair the fence tomorrow.
(f) As a result, he was always in want of food.
(g) But he totally forgot it the next day.
(h) Once there was an idle farmer in a village.
(i) He did not sow seeds in time.
(j) The farmer had a kitchen garden near his house.

Ans. h, b, c, i, d, f, j, a, e, g.

75. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) He did not die a natural death.
(b) He was born in 459 B.C in Athens.
(c) He would stop passer-by at different places in the street and asked them simple questions.
(d) Socrates was the wisest philosopher and teacher of his time.
(e) His mission was to spread knowledge among the people.
(f) He wanted to educate people.
(g) He was killed by the rulers of Athens.
(h) He lived in Athens in Greece.
(i) Athens was the home of sculpture.
(j) Socrates would often go out in the streets of Athens.

Ans. d, b, h, i, f, j, c, e, a, g.

76. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) The Mayor called a meeting of the councillors.
(b) The people of the town came to the Town Hall.
(c) At the moment there was a knock at the door.
(d) They said to the Mayor to do something about rats.
(e) The Mayor and the councillors talked about the problem.
(f) A long time ago the town of Hamelin in Germany was faced with a great problem.
(g) The Mayor said, “Come in.”
(h) But they could not find the way out.
(i) The stranger entered the hall.
(j) It became full of rats.

Ans. f, j, b, d, a, e, h, c, g, i.

77. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) A wise god granted his wish promptly.
(b) He wished for golden touch.
(c) He could hardly believe his eyes.
(d) One day Midas was sleeping under an apple tree.
(e) The apple turned into gold as soon as he touched it.
(f) There was a king called Midas.
(g) He picked up the apple.
(h) He wanted more though he had a lot of it.
(i) He was fond of gold.
(j) A ripe apple fell beside him.

Ans. f, i, h, b, a, d, j, g, e, c.

78. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) He entered the kingdom of the prince and captured a large village.
(b) Taimur disguised himself as a poor traveler.
(c) He came with a large army.
(d) Taimur was one of the greatest conquerors of the world.
(e) The prince heard the news.
(f) Thus, he saved his life.
(g) Taimur’s soldiers were killed.
(h) His soldiers surrounded the village on all sides and a terrible battle took place.
(i) Once he attacked the province of a powerful prince.
(j) The village was situated far away from the capital.

Ans. d, i, a, j, e, c, h, g, b, f.

79. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) He traveled for more than thirty years.
(b) He boarded a ship for Chittagong.
(c) Outside the town of Sylhet two persons met him.
(d) Ibn Batuta became very pleased hearing it.
(e) It took him about six months to reach Chittagong.
(f) They said that they were sent by Shah Jalal to receive him.
(g) From there he had to walk for another month to reach Sylhet.
(h) You might have heard the name of Ibn Batuta.
(i) He wrote down all that he saw.
(j) He heard the name of Shah Jalal of Sylhet and decided to visit him.

Ans. h, a, i, j, b, e, g, c, f, d.

80. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) The Mayor called a meeting of the councillors.
(b) The people of the town came to the Town Hall.
(c) At that moment there was a knock at the door.
(d) They said to the Mayor to do something about the rats.
(e) The Mayor and the councillors talked about the problem.
(f) A long time ago the town of Hamelin in Germany was faced with a great problem.
(g) The Mayor said, “Come in.”
(h) But they could not find a way out.
(i) The stranger entered the hall.
(j) It became full of rats.

Ans. f, j, b, d, a, e, h, c, g, i.

81. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) In 1914 when the First World War broke out, he wanted to join the army.
(b) At the age of eleven, he showed his poetic genius.
(c) On his return from the battlefield, he gave up his sword for the pen and began to write poems.
(d) In 1972, he was brought to Bangladesh from Kolkata and was declared our national poet.
(e) His poems inspired our freedom fighters in the Liberation War of Bangladesh.
(f) At last at the age of 19, he joined the army as an ordinary soldier.
(g) He wrote a lot of poems, songs, short stories, gajals, novels etc. and travelled all branches of Bengali literature.
(h) Our national poet Kazi Nazrul Islam was born in 1899 AD at Churulia.
(i) He died on the 29th August, 1976.
(j) His famous poem “Bidrohi” stirred the whole nation.

Ans. h, b, a, f, c, g, e, j, d, i.

82. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) The angle took down his request and went away.
(b) His name was Abu Ben Adhem.
(c) Abu then requested him to write his name in the list as he loved mankind.
(d) Once upon a time there lived an honest man.
(e) The angel again appeared next night and showed him the list with his name at the top.
(f) The angel was writing the names of those persons who loved God.
(g) He asked the angel if his name was there.
(h) Once he was sleeping peacefully.
(i) In reply the angel said that his name was not there.
(j) Suddenly he woke up and saw an angel.

Ans. d, b, h, j, f, g, i, c, a, e.

83. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) A number of people applied for the job.
(b) Once there lived a Sultan in a country.
(c) They came through a passage where gold coins were kept.
(d) Then he found the desired man.
(e) When they all arrived, the Sultan asked them to dance.
(f) He wanted to appoint an honest man as his tax collector.
(g) All the applicants blushed and refused except one.
(h) The applicants were asked to meet the Sultan one by one.
(i) So he asked for the wise counselor’s advice.
(j) Then he invited applications.

Ans. b, f, i, j, a, h, c, e, g, d.

84. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) Bruce saw the spider climbing to the ceiling after some unsuccessful attempts.
(b) He took shelter in a remote cave.
(c) Then he saw a spider trying hard to reach the ceiling of the cave.
(d) But it did not give up hope.
(e) He had to flee from his kingdom to save his life.
(f) The king fought bravely but lost the battle.
(g) Once he was lying in the cave.
(h) The spider failed again and again to succeed.
(i) Robert Bruce was a famous king of Scotland.
(j) Enemies invaded his kingdom.

Ans. i, j, f, e, b, g, c, h, d, a.

85. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) He became a cabin boy on a sailing ship.
(b) He wanted to be a sailor from his boyhood.
(c) He did not like the idea.
(d) Once a storm arose in one of the voyages.
(e) It drove the ship onto a sand bank.
(f) Robinson Crusoe was born in England.
(g) His father wanted him to study law.
(h) His father did not want that he should go to sea.
(i) One day he ran away from home.
(j) He became a clever sailor in a few years.

Ans. f, b, h, g, c, i, a, j, d, e.

86. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) Everyday he used to go fishing early in the morning.
(b) Once upon a time there lived a fisherman who was old and poor.
(c) But he never threw his net into the sea more than four times.
(d) One morning he threw his net into the sea as usual.
(e) He thought he had caught a large fish and so he felt very happy.
(f) But a moment later he saw that he had no fish rather only a dead donkey.
(g) He could barely support his wife and three children.
(h) Then the fisherman became angry.
(i) He was very disappointed.
(j) He had just repaired his net and he noticed that the weight of the dead donkey had broken it in several places.

Ans. b, g, a, c, d, e, f, i, j, h.

87. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) In 1938 he became first class first in the Art College.
(b) So, he drew pictures secretly.
(c) Joinul Abedin was born at a village in Kishoreganj in 1914.
(d) He breathed his last on May 28, 1976.
(e) He drew a lot of pictures of famine during 1943.
(f) He is the pioneer of modern art in Bangladesh.
(g) At the age of nineteen he got himself admitted into Kolkata Govt. Art College.
(h) He did not like the hard and fast rules of school.
(i) Those pictures earned him a world wide fame.
(j) At the age of fifteen he went to Kolkata.

Ans. c, f, h, b, j, g, a, e, i, d.

88. Rearrange the following sentences in the correct order.
(a) Solomon was puzzled for a time.
(b) Everyone has heard the name of Solomon, the kind of the Jews, who was famous all over the world for his wealth and magnificence and especially for his wisdom.
(c) Attracted by such reports, she came to test the king.
(d) The Queen of Sheba had heard much about the grandeur of Solomon’s court and the worldwide reputation of his learning and wisdom.
(e) The Queen of Sheba was surprised and went away admiring the king’s great wisdom.
(f) He asked the windows to be opened.
(g) She placed them before the king to take the natural one.
(h) She brought with her two garlands of flowers : one natural and the other artificial.
(i) The bees came in and settled on the natural flowers and thus solved the riddle of the Queen.
(j) While pondering, he noticed some bees humming for honey in a withered rose.

Ans. b, d, c, h, g, a, j, f, i, e.

89. The following sentences are in the wrong order. Write them in the correct sequence.
(a) One said, “I have lost my husband.”
(b) A poor woman once came to Buddha.
(c) The sorrowful mother went from door to door seeking the mustard seeds but at every door she met with sad replies.
(d) She returned with heavy heart to the great teacher and told him the result of her great search.
(e) He told her that there was only one medicine which could revive her son.
(f) Another said, “Our youngest child died last year.”
(g) Then Buddha told her affectionately that she must not think much of her own grief since sorrow and death are common to all.
(h) The holy man was touched by the great sorrow of the woman.
(i) She asked him whether he could give her any medicine to restore her dead child to life.
(j) He told her to bring a handful of mustard seeds from a house where death had never entered.

Ans. b, i, h, e, j, c, a, f, d, g.

Related posts

Leave a Comment