English 1st Paper – Rearrange

HSC E1 Rearrange
HSC Reannage 2019: All Board Questions with Answer

1. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Dhaka Board-2019]
(i) All the servants were called and interrogated.
(ii) In order to find out the thief, the judge chalked out an intelligent plan.
(iii) Once a gold necklace was lost from a rich man’s house.
(iv) The servants were summoned to the court but they denied having stolen the necklace.
(v) When the servants came to the court the next day, the thief had already cut off an inch of his stick.
(vi) But nobody confessed their guilt.
(vii) So the owner of the house lodged a complaint in the court.
(viii) The judge found one of the sticks shorter than the others and in this way he could easily catch the thief.
(ix) Naturally it was suspected that one of the servants had stolen the necklace.
(x) He gave each of the suspects a stick of equal length and said that one of the sticks would increase by an inch the next day.

Answer: (iii)→(ix)→(i)→(vi)→(vii)→(iv)→(ii) (x)→(v)→(viii)

2. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Rajshahi Board-2019]
(a) He showed extraordinary credit in every examination of the school.
(b) He has made great contribution to the scientific research of Bangladesh.
(c) Dr.Kudrat-e-Khuda was born on 8th May at village Maragra in the district of Birbhum in West Bengal in 1900 AD.
(d) In 1925, getting star marks he passed M.Sc in Chemistry from Kolkata Varsity.
(e) He died on 3rd November in 1977. His father Hazrat Shah Abdul Mukit was a pious man.
(f) In 1929, he passed D.Sc from Imperial College in England.
(g) At the age of six, he was admitted into a Furkania Madrasa and then he was admitted into an English School.
(h) He made a great plan to give the new structure of education system.
(i) In 1953, he was appointed Chairman of Secondary Education Board.

Answer: c→f→h→a→d→g→j→ i→b→e

3. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Cumilla Board-2019]
(i) He died on August 29, 1976 and was buried in the compound of Dhaka University.
(ii) He wrote a lot of poems, songs, gazals, short stories, novels, etc.
(iii) He lost his father at the age of eight and at the age of eleven he showed his poetic genius.

(iv) At the age of nineteen, he joined the Army as an ordinary soldier to fight in the First World War.
(v) On his return from the battle field, he gave up the sword for the pen.

(vi) It was tragic that he had been suffering from a cruel disease since 1942 and remained paralyzed for the rest of his life.
(vii) In 1924, he married Promila in Kolkata.
(viii) Bangladesh became independent in 1971 and he was brought to Bangladesh from Kolkata in 1972.
(ix) Kazi Nazrul Islam was born in 1899 in the district of Burdwan in West Bengal.
(x) Then he was declared our national poet by the Government of Bangladesh.

Answer: (ix)→(iii)→(iv)→(v)→(ii)→(vii)→(vi)→ (viii)→(x)→(i)

4. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Jashore Board-2019; Sylhet Board-2013; Rajshahi Board-2012; Dinajpur Board-2012; Dhaka Board-2005]
(a) The king was fond of knowing his future from the astrologer.
(b) The king called him to the palace.
(c) At this, the king got furious and condemned him to death.
(d) A good astrologer visited the capital of the king.
(e) Once there was a king.
(f) With ready wit he said, “The stars declare that I’ll die only a week before your death.”
(g) But another thought crossed his mind before the astrologer was removed for execution.
(h) The king then asked, “How long would you like to live?”
(i) The astrologer told something very unpleasant.
(j) He then thought for a while some ways of escape.

Answer: e→a →d→b→i→c→g→h→ j→f

5. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Barishal Board -2019; Sylhet Board -2015]
(i) The last words of the speech are: “Government of the people, by the people, for the people shall not perish from the earth.”
(ii) Abraham Lincoln was the President of the United States of America.
(iii) On the 10th of November 1863, a railway train was carrying him to a place called Gettysburg.
(iv) It is one of the finest and shortest speeches in English language.
(v) He was going there to speak at a meeting.
(vi) On the envelope, it was what he was going to say at the meeting.
(vii) These words tell us what the best possible way of ruling a country is.
(viii) He was not writing on a paper, but on the back of an envelope.
(ix) In the train, he was busy with writing something.
(x) In fact, the speech on the envelope is now famous as “Gettysburg Address.”

Answer: ii + iii + v + ix + viii + vi + x + iv + i + vii

HSC Reannage 2018: All Board Questions with Answers

6. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [HSC Exam-2018 (Ka Set); Barishal Board-2014; Cumilla Board-2013]
(a) In 1880, Rabindranath was called back to India.
(b) He was awarded the Nobel Prize in 1913 for Gitanjali.
(c) He returned home without any qualification of distinction.
(d) He wrote Gitanjali, a collection of Bengali songs of superior quality.
(e) Rabindranath Tagore was born in 1861 into a respectable family at Jorasanko in Kolkata.
(f) At the age of seventeen, in 1878, he reached London to attend school.
(g) He went to school early and wrote his first verse at the age of eight.
(h) The experience had a lasting effect on his later life.
(i) However, he never gave up his habit of writing poetry.
(j) He gathered much experience from his stay in London.

Answer: e→g→f→j →h→a→ c→i→d→b

7. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [HSC Exam-2018 (Kha Set); Dinajpur Board-2016]
(a) They were aliens in their own country and were subjected to all sorts of indignities.
(b) The blacks were treated cruelly.
(c) The great leader vowed to put an end to the inhuman practice.
(d) They were denied all basic human rights.
(e) Even dogs received much better treatment than the blacks.
(f) Eventually, the great leader realized the goal of liberating his own people.
(g) He was thrown behind the prison bar.
(h) Nelson Mandela was the greatest leader of South Africa.
(i) But the oppressive rulers could not break the spirit.
(j) In fact, he was one of the greatest leaders of the world who struggled against apartheid throughout his whole life.

Answer: h→j→b→d→a→e→c→g→i→f

HSC Reannage 2017: All Board Questions with Answers

8. Rearrange the sentences to make a coherent order: [Dhaka Board-2017; Barishal Board-2017]
a) Then he invited applicants.
b) The applicants were asked to meet the Sultan one by one.
c) Long ago, there lived a Sultan in a country.
d) Then he found the desired man.
e) He wanted to appoint an honest man as his tax collector.
f) A number of people applied for the job.
g) All the applicants blushed and refused to accept one.
h) So, he asked for the wise counselor’s advice.
i) When they all arrived, Sultan asked them to dance.
j) They came through a passage where gold coins were kept.

Answer: c→e→h→a→f→b→j→i→g→d

9. Rearrange the following sentences to make a coherent order: [Rajshahi Board 2017]
a) As a result, he studied under a great thinker Plato.
b) He also wrote books on Biography, Literature, Economics, and Comparative politics.
c) Plato taught Aristotle according to his own way.
d) Aristotle was born in Greece.
e) His father wanted him to be a physician but he never cherished to be so.
f) Later on, Aristotle took the pen to write on topics suitable for human civilization.
g) He is called the father of Biology because of his creativity.
h) ‘Politics’ is one of his famous books which expose the fullest development of his wisdom.
i) He was the son of a royal physician.
j) He wanted to be a free thinker.

Answer: d→i→e→j→a→c→f→h→b→g

10. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [Cumilla Board 2017]
a) As Bagerhat is near the Bay of Bengal, the water is usually saline.
b) KhanJahan Ali was a philanthropic man.
c) He, therefore, excavated many tanks to provide fresh water to the people.
d) He came to Bagerhat to preach Islam and to promote the plight of common people.
e) He found Bagerhat beset with many problems.
f) His memory will never be sunk into oblivion.
g) Thus he redressed the problem of drinking water.
h) The scarcity of drinking water is one of them.
i) The people of Bagerhat remember him with respect.
j) Gora Dighi is one of them.

Answer: b→d→e→h→a→c→j→g→f→i

11. Rearrange the following sentences to make a coherent order: [Jashore Board 2017]
a) He asked him where God was.
b) He praised him highly.
c) Once a lad went to a famous teacher.
d) The teacher thought highly of the boy’s understanding.
e) The lad replied that he would answer if he would tell where he is not.
f) The boy devoted himself to earning knowledge.
g) He begged to instruct him in the arts and sciences.
h) He agreed to teach the lad.
i) He had expressed his desire to acquire knowledge.
j) The teacher wished to find out the ability of the boy.

Answer: c→i→g→j→a→e→d→b→h

12. The sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [Sylhet Board 2017]
a) One prize is awarded in each field.
b) The prize is instituted by a man who was the inventor of the science of destruction.
c) Nobel prize is the world’s most important prize.
d) He is Alfred Bernard Nobel.
e) Though he is a citizen of Sweden, he was educated in Russia.
f) Nobel prizes are awarded every one for outstanding achievements in the field of science, literature and for performing world’s peace.
g) The prize is given to persons with the most outstanding contribution.
h) If there are more than one recipient of the prize in one field, the prize money is equally distributed among all the winners.
i) Economics was added in the list in 1969 for the first time.
j) He was born in Stockholm on 21st October 1833 and he died on 10th December 1896.

Answer: c→g→f→i→a→h→b→d→j→e

13. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [Chattogram Board 2017]
a) He was one of the most renowned linguists of Bangladesh.
b) He died in 1969 and we remember him with respect.
c) He was second to none in Bengali Language and literature.
d) Dr. Mohammad Shahidullah was born in 24 Pogona, West Bengal in 1885.
e) He joined Jessore Zilla School in 1910.
f) He passed the entrance and FA exam, in 1904 and 1906.
g) He received some awards and contributed much to Bengali Literature.
h) He passed Hons and M. A. in 1910 and 1912.i) He joined Dhaka University as a lecturer of Bengali in 1921.
i) He got his Ph.D. in 1928.

Answer: d→a→f→e→h→i→j→c→g→b

14. Rearrange the following sentences to make a coherent order: [Dinajpur Board 2017]
a) “Please let me go to my country.”
b) An English boy was making a small boat.
c) “I shall cross the sea and go to my country by this boat.”
d) He made all arrangements to send him to his country.
e) Suddenly he noticed a wonderful thing.
f) Napoleon was charmed by the words of the small boy.
g) “I haven’t seen my mother for a long time.”
h) The boy said, “My country is on the other side of the sea.”
i) One day Napoleon, the king of France, was walking along the seashore.
j) The boy was brought before him and he asked him what he would do with such a small boat.

Answer: i→e→b→j→h→c→g→a→f→d

HSC Reannage 2016: All Board Questions with Answers

15. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Barishal Board-2016 & 2009: Dhaka Board-2012, Cumilla Board-2012& 2007; Dinajpur Board-2012; Rajshahi Board-2010 & 2000; Jashore Board-2009; Sylhet Board-2008; Chattogram Board-2003]

(i) This dauntless spider climbed the ceiling after some unsuccessful attempts, inspiring Bruce to shake off the darkness of despair.
(ii) The enemies were defeated and Bruce regained his kingdom.
(iii) The spider failed again and again to succeed, but did not give up hope.
(iv) Once, Bruce was lying in the cave and saw a spider trying hard to reach the ceiling.
(v) He gathered an army of strong men and attacked his enemies.
(vi) The king fought bravely but lost the battle.
(vii) Robert Bruce was a famous king.
(viii) He had to flee from his kingdom and took shelter in a remote cave to save his life.
(ix) Enemies invaded his kingdom.
(x) The king was always in a gloomy state for his unhappy condition.

Answer: vii→ix→vi→viii →x→iv→iii→i→v→ii

16. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Sylhet Board-2016; Dhaka Board-2015]
(i) The roast looked so delicious that the cook could not check his temptation.
(ii) The cook was very stubborn.
(iii) The master was not to be fooled so easily.
(iv) The cook replied that it was a one-legged duck.
(v) Once, a cook roasted a duck for his master.
(vi) The master came to have his meal and noticed one of the legs missing.
(vii) So he ate up one of the drumsticks.
(viii) He said that there was no one-legged duck.
(ix) He asserted that this duck had only one leg.
(x) He asked what had happened to the other leg.

Answer: v→i→vii→ vi→x→iv→iii→viii→ii→ix

More for Exercise

17. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Chattogram Board-2013: Dhaka Board-2011;Jashore Board-2011]
(i) The grocer sent his son with the fruit-seller.
(ii) “Just the same way as mice can eat away the balance and weights,” said the fruit-seller.
(iii) Then one day, the fruit-seller said to the grocer, “I am going to the town to do some shopping. Please send your son with me to carry my things.”
(iv) “You liar, how can a crow carry away such a big boy?” the grocer shouted angrily.
(v) After a few days, when the fruit-seller asked the grocer to return his balance and weights, the grocer said, “The mice ate away your balance and weights. So I can’t return them.”
(vi) The next day the fruit-seller came back alone from the town.
(vii) One day, a grocer borrowed a balance and weights from a fruit-seller.
(viii) “Where is my son?” asked the grocer angrily.
(ix) The lame excuse of the dishonest grocer made the fruit-seller very angry.
(x) “A crow carried your son away,” replied the fruit-seller.

Answer: vii→v→ix→iii→i→vi→viii→x→iv→ii

18. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Dhaka Board-2013; Chattogram Board-2006; Jashore Board-2005]
(a) Porus came forward with his people and fought courageously, but unfortunately, he was defeated in the battle.
(b) Alexander, the conqueror of the world, once crossed the Khyber Pass and reached India.
(c) Alexander was pleased with Porus for his prompt and bold reply and allowed him to rule his country as before.
(d) “Like a king” was the reply of Porus.
(e) Then he came to the plain of the Punjab.
(f) There ruled a king called Porus.
(g) He wanted to conquer the land of Porus.
(h) Then he was taken prisoner by the soldiers of Alexander.
(i) Alexander asked him how he would like to be treated by him.
(j) He was brought before Alexander.

Answer: b→e→f→g→a→h→j→i→d→c

MORE EXERCISE

1. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The doctor was a busy man.
b. At the appointed time he went to the doctor’s chamber and walked into the waiting room.
c. Kamal was determined to do well in the examination.
d. So he made an appointment to see him one afternoon.
e. A lot of chairs were arranged around the room.
f. He decided to consult his doctor.
g. It was a large room with windows on two sides.
h. So he began to work hard.
i. But his health was rather delicate.
j. It was causing him a lot of trouble.
Answer: c + h + i + j + f + a + d + b + g + e

2. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He studied Bar- at – Law in England and went to South Africa to practice it.
b. He suffered much for the cause of the country and went to jail many times.
c. Mahatma Gandhi is called the Father of the Indian Nation.
d. He was born on October 2, 1894, at Rajkot in Gujrat.
e. He saw the condition of the Indians there and felt sad.
f. He returned to India and started a movement to make people aware that they could live in a free country.
g. Finally India got her freedom in 1947.
h. He fought for India’s freedom in a non-violent way without using any weapon.
i. Mahatma Gandhi was shot dead by Nathuram Goshe on January 30, 1948.
j. He was named Mohandas Karamchand Gandhi.
Answer: c + d + j + a + e + f + b + h + g + i.

3. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The king asked the stronger how long he wanted to live.
b. He was very fond of knowing his future from the astrologer.
c. But another thought crossed his mind before the stronger was removed for execution.
d. The astrologer told him something unpleasant.
e. He condemned him to death.
f. The king called on him. He took the astrologer to be a liar.
g. At this the king got furious.
h. He wanted to know about his future from him.
i. A famous astrologer happened to stop at his capital.
j. Once there was a king.
Answer: j + b + i + f + h + d + g + e + c + a.

4. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. However he picked it up and carried it home.
b. He showed it to his wife.
c. The lands yielded him some crops.
d. One day he walks through the fields.
e. With that he supported his family.
f. He thought that it might have been dropped by a passerby.
g. He had a few acres of land.
h. He was thinking about how he could add to his income.
i. There lived a farmer in a village.
j. While walking he came across a purse of gold.
Answer: i + g + c + e + h + d + j + f + a + b.

5. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The old woman was very good and kind.
b. She could not but feel pity for him.
c. An old woman lived in the house.
d. He came to a house.
e. He was moving here in search of food.
f. So he gave him a full dish of food very quickly.
g. He asked her to give him something to eat.
h. She was very moved to hear Taimur’s words.
i. He did not get anything to eat.
j. One day Taimur because very hungry.
Answer: j + i + e + d + c + g + a + h + b + f.

6. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Rajah Dehir sent a cold reply to this message.
b. The ship was attacked by sea robbers from Debul, a sea – pot in Sind.
c. Hajjaj was very angry when he received the reply and decided to teach the proud king a lesson.
d. An Arab ship was carrying a party of Muslims from Ceylon to Mecca for the Hajj.
e. In Sina hard battle was fought and Rajah Dahir was killed and his army was completely defeated.
f. They looted the ship and carried away Muslim women and children.
g. He asked him to return the Muslim women and children.
h. He was angry when he heard what has happened and sent a messenger to Rajah Dahir the ruler of Sind.
i. He sent his nephew Mohammad – bin – Qasim as the head of 12000 soldiers.
j. This sad news reached Hajjaj- bin- Yusuf the Governor of Iraq.
Answer: i + d + c + j + e + f + g + h + b + a.

7. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Shakespeare was interested in the theatre and very soon he became an actor.
b. Shakespeare composed both tragedies and comedies.
c. He was ranked the greatest dramatist in 1598.
d. In 1594 he became a member of the newly formed Lucre Chamberlains Company.
e. He possessed property both in Stratford and in London.
f. William Shakespeare was one of the greatest poets and dramatists of the world.
g. In the next two years, Shakespeare wrote two long poems entitled, Venus and Adonis and Pope O Lucre.
h. He retired sometime before 1613 and in the small village of Stratford on Avon.
i. He was born on the 23rd of April 1564 in the small village of Stratford on Avon.
j. By 1592 he established himself as a dramatist of the age.

8. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Socrates could not tolerate this.
b. One day the women became more furious than ever.
c. She thought that her husband was not paying the least to her.
d. She began to insult him.
e. Socrates’ wife used to lose her temper on the slightest excuse.
f. So he went out of his room.
g. She went up to him with a bucket full of water and poured much water on him.
h. This made his wife more furious.
i. He sat on the doorstep of his house looking out on the public street.
Answer: e + i + b + d + a + f + j + h + c + g

9. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He was born in a prosperous family in 1832.
b. In the middle of the 1880s the French government decided to organize a World Fair in Paris.
c. The Tower was completed in March 11889.
d. All over European engineers copied them.
e. He graduated from the Central School of Engineering in Paris.
f. Gustav Eiffel proposed a 989 feet tower of icons as a symbol of the exhibition.
g. For years Gustav made plan after plan of dams, factories, and structures of great size.
h. Forty engineers and designers under Eiffel’s direction worked for two years.
i. Gustav Eiffel was a Frenchman.
j. The construction of the Tower began in January 1887.
Answer: i + a + e + g + d + b + f + j + h + c

10. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The letter contained nothing but some words.
b. During his stay he received an unequal from his friend.
c. His friend thought that the contents of the parcel were valuable and so he paid the heavy charge for carrying them.
d. Then he sent it to his friends with the words on it Carriage to be paid on delivery.
e. He became very annoyed.
f. So he procured a heavy stone.
g. He wanted to teach his friend a good lesson.
h. An English poet was staying in Italy for the benefit of his health.
i. The poet had to pay double postage.
j. He packed it up in a fine box.
Answer: h + b + i + a + e + g + f + j + d + c

11. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. “Stop”, said the old man. “What have I done to deserve it”?
b. When the bad man came down, the owner of the garden caught hold of him and began to beat him with the stick.
c. One day the old man was stealing some mangoes from the garden of a neighbor.
d. But when he did any work, he would say, “God had it done by me.”
e. “Why are you stealing mangoes from my garden?” asked the owner of the garden.
f. “Because God is getting it done by me”, replied the bad man.
g. The owner of the garden said nothing.
h. He took a stick and was waiting for the bad man till he came down from the tree.
i. There was a bad man in a village.
j. The owner of the garden saw him stealing the mangoes and he hurried to the garden.
Answer: i + d + c + j + e + f + g + h + b +a

12. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. One of them started pulling the fog by his tail.
b. Both the crows went to the dog.
c. He dropped the piece of bone on the ground and then looked back to see what the matter was.
d. Once a dog was eating a piece of bone sitting under a tree.
e. There sat a crow on the tree who wished to take away the bone for itself.
f. The dog felt disturbed and got very angry.
g. It flew away and after some time returned there with another crow.
h. The dog ran after the crows but in vain.
i. In the meeting the second crow flew away with the bone
j. He became very sad.
Answer: d + e + g + b + a + f + c + i + h +j

13. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He entered the kingdom of the prince and captured a large village.
b. Taimur disguised himself as a poor traveler.
c. He came with a large army.
d. Taimur was one of the greatest conquerors of the world.
e. The prince heard the news.
f. Thus he saved his life.
g. Taimur’s soldiers were all killed.
h. His soldiers surrounded the village on all sides.
i. The village was situated far away from the capital.
j. Once he attacked the proved of a powerful prince.
Answer: d + j + a + i + e + c + h + g + b +f

14. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Hazrat Muhammad (Sm) was truthful from his boyhood.
b. He was the greatest of all the prophets.
c. He got revelation at the age of forty.
d. Then he was brought up by his grandfather Abdul Muttalib.
e. His father Abdullah died before his birth.
f. Hazrat Muhammad (Sm) was born in the Quraish tribe of Makkah in 570 A.D.
g. After the death of his grandfather he was brought up by his uncle Abu Talib.
h. He made an organization named Hilful Fuzul at the age of 17.
i. He was brought up by Halima in his childhood.
j. He married Khadija at the age of 25.
Answer: f + e + i + d + g + a + h + j + c +b

15. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The emperor smiled and said, “My worthy Generals, I remember my promise very well.
b. But they were surprised to see that the emperor began to treat the rebels as friends.
c. When they reached the province all the rebels surrendered and began to be pardoned.
d. The generals thought the emperor would kill all the rebels.
e. A Chinese emperor was once informed that people in one of his provides had revolted.
f. They asked him, ‘you Majesty, why are you not keeping your promise?”
g. Hearing this, he called his generals and said, ‘We will destroy all our enemies.
h. I meant to kill all my enemies, not friends. And the rebels have become my friends.
i. The generals went to the king.
j. And remained him that it was to destroy the enemies not to forgive them.
Answer: e + g + c + d + b + i + f + j + a + h

16. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The king was scared and ordered his men to let the astrologer go free.
b. The astrologer took note and replied. “Your Majesty, the princes will live only fifty years.”
c. One day he was invited by the king to tell about the future of his daughter.
d. There lived a man in a certain country who could tell people’s future.
e. The king laughed at the fortune-teller and cut jokes with him.
f. He took the astrologer to a liar.
g. The king said, “Judge correctly and say whether my daughter will live a hundred years.”
h. The astrologer had the presence of mind and said, “I’ll die just a week before you, sir.”
i. Before the astrologer was taken away the king asked him. “Well astrologer, can you say you will die?”
j. The king was very angry and ordered his execution.
Answer: d + c + g + b + j + e + f + i + h + a

17. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The banker said, “I’ll put an end to your toiling”
b. One day the banker asked the cobber, “how much a year do you earn?”
c. He took the money, hurried back home, and buried it in the earth alas! He buried what happened with it too.
d. There lived a happy cobbler who passed his days working singing from morning till night.
e. The cobbler replied, “How much a year sir?”
f. Take this money and keep them carefully and use it in time of need.”
g. He had a rich neighbor who was a banker.
h. I have never counted that way.
i. The cobbler had never seen so much money at a time in his life before.
j. As you can see, “I live from hand to mouth but somehow I manage to have three meals every day and I am happy.”
Answer: d + g + b + e + h + j + a + f + i + c

18. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. But there a neither the Caliph nor any of his officers here to see what we do”
b. While passing but a cottage, the Caliph heard people talking in a very low tone.
c. One night Caliph Omar was out in the streets of Media.
d. “But you have forgotten the Caliph’s order, “replied the daughter.
e. He had only one companion with him.
f. An old woman was saying to her young daughter, “Why not mix water with the milk for sale”.
g. “Well, we may escape the notice of the Caliph but cannot escape the eye Of Allah who knows and sees everything.”
h. He/they walked about the streets silently observing the conditions of his subjects.
i. You know how poor we are and badly need money.
j. “He wants that nobody should sell milk mixed water.”
Answer: c + e + h + b + f + i + d + j + a +g

19. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. As he and the guard came down, he took them to the crack.
b. The cowboy immediately realized the great danger that awaited the train and its passengers.
c. But the boy did not move an inch.
d. One morning a boy tending cattle by the side of a railway line, notice that a small railway bridge had cracked by the heavy shower the previous night.
e. The driver thought that it was a mischievous trick of a village urchin.
f. He ran up to the line and took off his shirt.
g. So the train continued to advance, whistling furiously to scare away the boy.
h. He then saw a passenger train in the distance.
i. He began to wave the shirts as a warning to the driver.
j. The driver was compelled to stop the train.
Answer: d + h + b+ f + i + e + g + c + j + a

20. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. So he made up his mind to give up his throne and divide his kingdom among his three daughters.
b. Goneril was the elder, Regan was second and Cordelia was the youngest and the king’s most favourite.
c. These events happened long ago when king Lear was ruling Britain.
d. But before giving up his throne, Lear wanted to know how much his daughters loved him.
e. He needed peace and rest.
f. King Lear had three daughters.
g. He was over eighty years of age.
h. Now Lear was a very old man.
i. Their names were Goneril, Regan, and Cordelia.
j. He was tired of ruling his Kingdom.
Answer: c + g + b+ i + e + h+ f + j + a + d

21. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. But he was always in need of money.
b. Its riches came from trade with other countries.
c. The city of Venice was once rich.
d. Whenever he needed money he would go to Antonio who would lend him money without asking a question.
e. Among the riches of them was Antonio
f. Antonio had a close friend named Bassanio.
g. It was powerful too.
h. He was famous for his honesty and kindness.
i. For this reason the chief citizens of Venice were rich merchants.
j. Bassanio was young and handsome born into a noble family and liked to live in a grand style.
Answer: c + g + b + i + e + h + f + j + a + d.

22. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. They sat together and talked over plans for getting their lost kingdom.
b. He stopped for a short while at Agra and Delhi.
c. Humayun had been defeated many times by Sher Shah.
d. Here all his nobles had already come together.
e. Then he left for Lahore.
f. Humayun told them what he wanted to do.
g. The princes and nobles understood that the only course was to fight again.
h. After his defeat at Chausha Humayun fled towards Agra.
i. So they decided to put together all they had and prepared for a fight.
j. He arrived at Lahore after a long journey.
Answer: f + j + b + d + a + e + h + c + g + i.

23. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. So Dickens was withdrawn from school.
b. He could never forget this hard reality of his boyhood.
c. Charles Dickens was born on the 5th of February 1812 in a small but respectable house at Land port near Portsmouth.
d. His father John Dickens was a clerk in the navy pay Office.
e. He was sent to work in a factory in 1823.
f. Because of poor financial conditions, they had to move to London in 1814 where they stayed for two years.
g. They resumed to London again after six years.
h. The family again transferred to Chatham in 1816.
i. His father was arrested as he could not pay his debts.
j. But their fortune remained the same.
Answer: c + d + f + h + g + j + i + a + e + b.

24. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He came to his own village and told the villagers that he was well-versed in English.
b. He had a great attraction for English and so went to a teacher.
c. If anybody asked him any question or discussed a thing with him, he say either yes’ or ‘no’ or ‘very well.’
d. The teacher began to teach him, but the man was dull-headed.
e. There lived a man in a certain village.
f. His teacher tried his best to teach the village.
g. But the man did not know their meaning.
h. However after trying hard for a couple of months, the teacher released.
i. He used the three words while speaking with any man.
j. The man grasped only three English words ‘yes’ ‘no’ and ‘very good.
Answer: e + b + d + f + h + j + g + a + i + c.

25. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He was an enemy of the English in India.
b. Tipu Sultan was the great son of a great father.
c. The Marathon did not come to help Tipu.
d. The English made up a plan to weaken his hand.
e. So he was left alone in the struggle against the English.
f. They kept aloof.
g. Tipu Sultan’s younger brother, Karim Shah, secretly joined the English camp.
h. He defeated the English forces in my battles and became a terror to the English.
i. He was a hero and patriot like his father, Haider Ali Khan.
j. He used the three words while speaking with a man. They won over the Nizam of Hyderabad and the Nizam joined the English.
Answer: b + i + a + h + d + j + g + c + f + e

26. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Bur the guest praised Hatem Tai also.
b. Long long there lived a king and generous man in Yemen.
c. The guest him more than their king.
d. People praised him more than their hospitable.
e. He was not rich but he was their king.
f. So the king felt happy and proud.
g. One day the king gave a dinner.
h. This made the king angry.
i. So the king gave a dinner.
j. The name of that man was Hatem Tai.
Answer: b + j + e + d + g + c + f + a + h + i.

27. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He found a mad dog and injected some weak germs of its disease into the blood.
b. Other doctors began to study his work.
c. Pasteur was a French scientist.
d. One day a boy named Joseph Meister was brought to Pasteur.
e. The dog was cured.
f. The news of Pasteur’s success spread all over the world.
g. He had been bitten by a mad dog.
h. He discovered that diseases are caused by germs and he also found several of them.
i. Pasteur gave him treated animals because he did not want to cause the death of any human being.
j. At first he only treated animals, because he did not want to cause the death of any human being.
Answer: c + h + j + a + e + d + g + i + f + b.

28. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He traveled for more than thirty years.
b. He boarded a ship for Chittagong.
c. Outside the town of Sylhet two persons met him.
d. Ibn-i-Batuta became very pleased hearing it.
e. It took him about six months to reach Chittagong.
f. They said that they were sent by Shah Jalal to receive him.
g. From there he had to walk for another month to reach Sylhet.
h. You might have heard the name of Ibn – i- Batuta.
i. You might have down that entered he saw.
j. He heard the name of Shah Jalal of Sylhet and decided to visit him.
Answer: h + a + i + j + b + e + g + c + f + d.

29. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He is called the Father of Biology because of his creativity.
b. ‘Politics’ is one of his famous books where we get the fullest development of his wisdom.
c. Aristotle was born in Greece.
d. He also wrote books on literature, economics, and comparative politics.
e. He wanted to be a physician but he never cherished to be so.
f. As a result of his childhood, he studied under the great free thinker Plato.
g. As a result from childhood, he studied under a great free thinker Plato.
h. He was the son of a Royal Physician.
i. Aristotle achieving his academic qualifications took the pen to write different topics suitable for human civilization.
j. Plato taught Aristotle according to his own way.
Answer: c + h + f + e + g + j + i + b + d + a.

30. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He had not much education.
b. He ascended the throne of Delhi at the age of 13.
c. His full name was Jalal Uddin Mahammad Akbar.
d. He was skilled in warfare.
e. Akbar was born in 1542 at Amarkoat in Sindh.
f. He won the 2nd Panipath battle in 1556.
g. His father was Humayun.
h. It was the greatest victory in his life.
i. He ruled over the grandson of Babur.
j. He was the grandson of Babur.
Answer: e + c + a + j + b + a + d + f + h + i.

31. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Some of the best works are Gitanjali, Sonar Tari, Kheya, and Balaka.
b. He had no regular school education.
c. Rabindranath Tagore was born at Jorasako in Calcutta on 7 May 1861.
d. He established a school at Santiniketan and afterward founded the University of Viswa Bharati.
e. He was educated at home by his father and tutors.
f. He composed Gitanjali, a sort of poem, and won the Nobel Prize in 1913.
g. He was a poet, a dramatist, a short story-writer, a novelist, and an essayist.
h. He was a man of versatile genius.
i. He was a great patriot.
j. His father was Maharshi Debendranath Tagore.
Answer: e + h + f + j + a + g + b + c + i + d.

32. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He showed extraordinary merit in every examination of the school.
b. He made a great plan to give a new structure to the education system.
c. He made a great contribution to the scientific research of Bangladesh.
d. At the age of six, he was admitted to a Furkania Madrasha and then to an English school.
e. Extraordinary meritorious Dr. Kudrat-e Khuda was born on the 18th of May in the district of Birbhum in West Bengal in 1900.
f. In 1925, he passed M. Sc. in Chemistry from Kolkata University with star marks.
g. He died on 3rd November 1977.
h. His father Hazrat Shah Abdul Mukti was a pious man and his mother Fashiha Khatun was also a pious woman.
i. In 1953, he was appointed Chairman of the Secondary Education Board.
j. In 1929, he obtained D. Sc. from Imperial College in England.
Answer: e + h + d + a + f + j + c + i + b + g.

33. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He passed his boyhood with his parents.
b. The school was four miles away from their house.
c. Fleming was a very regular and attentive student.
d. He was the seventh of eight brothers and sisters.
e. Penicillin is a lifesaving medicine.
f. Dr. Fleming was given the title ‘Knight’ in 1944 for his humanitarian services.
g. It was discovered by Dr. Alexander Fleming.
h. He went to school and came back home on foot.
i. Fleming was born into a poor family in Scotland.
j. Up to the age of twelve, he was never absent from school.
Answer: e + g + i + d + a + c + h + b + j + f.

34. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. They never imagined that this shabbily dressed would be Einstein himself.
b. He could not think that these people were there actually to receive him.
c. Einstein, however, walked the whole way from the station with a suitcase in one hand and a violin in the other.
d. “But”, Einstein added, “I assure you, I greatly enjoyed the walk”.
e. Once Einstein went to Brussels at the invitation of the Queen of Belgium.
f. When he got off the train in Brussels, he saw many gorgeously dressed people present at the station.
g. The officials also expected to see somebody who would appear to be rich and aristocratic to them.
h. With a smile on his face, he replied, “I didn’t expect that your Majesty.”
i. When he reached the palace, the Queen said to him, “I sent a car for you Dr.”
j. So they went back to the Queen and informed her that the great scientist had not come by train.
Answer: e + f + h + g + a + j + c + i + h + d.

35. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Then she became a teacher at a school in Calcutta.
b. Soon her activities for the services of mankind spread all over the world.
c. She was on her heels for the services of mankind spread all over the world.
d. As a recognition of her service, she was awarded Nobel Prize for peace in 1979.
e. She was one of those people who dedicate their lives to the service of mankind.
f. When swore to dedicate her life for the cause of the helpless and poor people.
g. She wrote to dedicate her life for the cause of the helpless and poor people.
h. She was born in Yugoslavia in 1910.
i. She was also given the ‘Bharat Ratna Award’ the following year.
j. You have heard the name of Mother Teresa.
Answer: j + h + e + f + a + g + b + d + i + c.

36. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. There ruled a king Porus.
b. He was brought before Alexander.
c. Alexander was pleased with Porus at his bold reply.
d. Alexander crossed the Khaiber Pass and reached India.
e. Porus came forward with his men to defend Alexander.
f. But unfortunately he was defeated in the battle and taken prisoner.
g. Then he came to the Plain of Punjab.
h. “Like a king”, was the reply of Porus.
i. Alexander asked him how he would like to be treated.
j. He allowed him to rule his country as before and also made him king of another province in Punjab.
Answer: d + g + a + j + b + i + f + h + c + e.

37. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He is the founder of welfare economics which torches the lives of the poorest people in society.
b. Finally he became the master of Trinity College, Cambridge in 1977.
c. His parents were Ashutosh Sen and Amita Sen, both were ardent followers of Rabindranath.
d. He wrote many books on welfare Including ‘Economic Inequality’ and ‘Poverty and Famines’ are famous.
e. Sri Sen, had made up proud.
f. At first he was admitted to St. Gregory School in Dhaka. Then he had his education at Santniketon and next at Presidency College and finally at Cambridge.
g. He was the first Asian winner of the Nobel Prize in Economics awarded in 1998.
h. Amartya Sen, a Great Economist, was born in Dhaka in November 1933.
i. Later he taught at Delhi University and next at the London School of Economics at Oxford.
j. Back in India he became the Head of the Economics Department of Jadavpur University.
Answer: h + a + c + f + j + i + b + d + g + e.

38. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He obtained his Doctorate Degree from Boston University.
b. He was imprisoned for his movement against colour differences.
c. He donated all his money for the development of the Negro Nation.
d. Martin Luther King was a great leader in the history of the freedom of the Negro Nations.
e. He was awarded the Novel Peace Prize for leading the racial problem in American in a non-violent and peaceful way.
f. After marriage he worked as a clergyman in the Baptist Church of Alabama
g. He was born on 15th January 1929 in Atlanta city.
h. He was shot dead in 1966 when he was only 37 years old.
i. As a student he was very brilliant.
j. Towards the end of his university life, he married an extraordinarily learned woman called Corate Scott.
Answer: d + g + i + a + j + f + b + e + c + h.

39. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Mohammad Yunus received however his higher education in economics.
b. He founded the Grameen Bank because it’s Managing Director.
c. His parents wanted him to be a doctor.
d. He became head of the economics department at Chittagong University in 1972.
e. He was awarded a full bright scholarship in the USA.
f. Muhammad Yunus was born in 1940 in Chittagong the business Bangladesh.
g. They were helpful to Yunus since he was a child.
h. He organized the world’s first Micro-Credit summit in Washington D.C.
i. He was the third son of 14 children of his parents.
j. He received his Ph.D. from Vanderbilt University in the USA.
Answer: f + e + g + c + j + b + a + i + h + d

40. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. But there he studied literature instead of law with Professor Henry Marlow only for a few months and afterward he returned home.
b. When he was 17, he was sent to London to study law.
c. Only at the age of 8 he started composing poems and verse.
d. One year after his being awarded the Nobel prize, he was made a ‘Knight’ by the British Govt.
e. He was born in the renowned Tagore family of Jorasanko in Calcutta on 6th March 1861.
f. Rabindranath Tagore was one of the leading poets in the history of world literature.
g. Under the personal care of his father he gained vast knowledge in Bengali, Sanskrit, and English.
h. In 1911 he translated his poems “The Gitanjali” into English which brought him the highest honor in the form of the Nobel prize in 1913.
i. After his return from England, he began to write continuously in all branches of literature.
j. When he was 16, his poems and essays were published in journals.
Answer : f + e + g + c + j + b + a + i + h + d.

41. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Hillary and Tenzing started their expenditure on March 10, 1953.
b. But the stop was still 2000 feet away.
c. The conquest of Everest was one of the greatest achievements of men.
d. Many expeditions had been lent to conquer Mount Everest before the expedition of Tenzing and Illiteracy.
e. Ignoring all odds and difficulties they continued climbing and set up their last camp at 27,000 feet.
f. Sir Edmund Hilary and Tenzing Torkay accomplished this achievement on May 10, 1953.
g. Only Hillary and Tenzing reached that height.
h. They started climbing by setting up camps at different places some leaving some of their men and supplies there.
i. With renewed vigor and courage they went on climbing and eventually succeeded in reading the top in May.
j. But they became unsuccessful and many climbing lost their lives.
Answer: c + f + d + j + a + h + e + b + i + g.

42. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. He was sitting in corner of the garden.
b. He did this sometimes.
c. Hazrat Hasan (R) was a very pious and honest man.
d. The boy took a bit of the bread in his Hand.
e. He had a small piece of bread in his hand.
f. A huge dog sat at a distance looking at him.
g. One day while passing through a date garden, he saw a boy.
h. Thus he actually ate one half of his brad and gave away the other to the dog.
i. Hazrat Hasan (R) was surprised at the behavior of the boy.
j. He went to the boy and talked to him.
Answer : c + g + a + e + f + d + b + h + i + j.

43. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. At last, what we call nations grew.
b. Therefore, they started to make friends with neighboring groups, so that they might fight the others better.
c. Soon, however, they came to see that it was useful to have some friends to help them.
d. A tribe would not fight within it, but quarrels went on between one tribe and another.
e. Think of the first human beings, living in small scattered groups, each made up of a few families.
f. Each, therefore, felt it necessary to grow larger and more powerful.
g. Bigger and bigger tribes came into being.
h. The member of each group would hunt together and also fight other groups over things they needed.
i. Then these- friends came to live together and formed large bodies called tribes.
j. So tribes began to join themselves together or were swallowed up by some larger tribes.
Answer : e + h + c + b + i + d + f + j + g + a.

44. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The rain filled his heart with joy.
b. The father and the son drove their oxen to the field.
c. He and his son Mizan work together in the paddy field.
d. He has five acres of land.
e. Jamal is a farmer living in a village in Kalaroa, Satkhira.
f. One night Jamal woke up to the sound of heavy rain falling on the thatched roof.
g. Early in the morning he woke worried.
h. So, they became worried.
i. They ploughed some fields.
j. This year the rainy season was a little late.
Answer : e + d + c + j + h + f + a + g + b + i.

45. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The honest farmer told his wife that honesty is the best policy and that he would first try to find out the man who had lost it.
b. There lived a poor but worthy farmer in a village.
c. She advised him to use it or at least a part of it for themselves.
d. With the small income from his few acres of land, he used to support his wife and seven children.
e. One day while walking through the field, he found a purse of gold that had been dropped by a passer-by.
f. The farmer kept saying, “Honesty is the best policy.”
g. The wife rebuked the husband for his foolishness.
h. He carried it home and showed it to his wife.
i. The rich man took the purse and gave him thanks but no reward.
j. The owner of the purse was at last discovered by the farmer.
Answer : b + d + e + h + c + a + j + i + g + f.

46. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Gustave proposed a 989 feet high tower of iron as a symbol of the exhibition and a lot of people worked on it for two years.
b. He used to work for a railway construction company.
c. He comes of a rich family.
d. He had his education in Engineering.
e. The Eiffel Tower was named after Gustave Eiffel.
f. The tower was completed in March 1889.
g. Gustave made plans of dams, factories, stations, and structures of big-size construction.
h. A world’s fair was held in Paris.
i. It is still regarded as one of the wonders of the world.
j. Millions of people visit the tower every year.
Answer : e + c + d + b + g + h + a + f + i + j.

47. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The first friend climbed up a tree.
b. Suddenly a bear came there.
c. Once upon a time two friends were passing by a forest.
d. The latter could not climb up a tree.
e. They were talking about their love for each other.
f. He did not anyway.
g. The bear smelt his ears, nose, and face.
h. He lay down on the ground and feigned death.
i. Then the bear went away.
j. He thought him to be dead.
Answer: c + e + b + a + d + f + h + g + j + i.

48. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Then the leader of the robbers came to Saadi.
b. The merchants had their goods and a lot of money.
c. He had a bundle of books and some money with him.
d. They traveled for twelve days without any trouble.
e. He ordered Saadi to give all he had to him.
f. On the thirteenth day, a gang of robbers attacked them.
g. Sheikh Saadi was going to Baghdad with a group of rich merchants.
h. Saadi Sheikh Saadi was going to Baghdad with a group of rich merchants.
i. Saadi then said, “I hope that you will make good use of these books.”
j. The robbers took away all the goods and money from the merchants.
Answer : h + c + b + d + f + j + a + e + g + i.

49. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. At the age of eleven he showed his poetic genius.
b. On his return from the battlefield, he gave up the sword for the pen and began to write poems.
c. In 1914 when the First World War broke out, he wanted to join the army.
d. Our national poet Kazi Nazrul Islam was born in 1305 B.S (1899 A.D) at Churulia in the district of Burdwan.
e. At the age of 19, he joined the army as an ordinary soldier.
f. He wrote a lot of poems, songs, short stories, gazals, novels, etc, and traveled all branches of Bengali literature.
g. His poems inspired our freedom fighters in the Liberation War of Bangladesh.
h. His famous poem Bidrohi stirred the whole nation.
i. He died on the 29th of August 1976.
j. Then he was brought to Bangladesh from Kolkata and was declared our national poet.
Answer : d + a + c + e + b + f + h + g + j + i.

50. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. One of them started pecking the dog’s tail.
b. Both the crows went near the dog.
c. The dog dropped the bone and looked at the crow.
d. Once a dog was eating a bone piece of meat under a tree.
e. The dog not only felt disturbed but also became angry.
f. It flew away and after some time returned with another crow.
g. A crow saw him and wished to eat that.
h. In the meantime the other crow flew away with the bone.
i. This made him sad and helpless.
j. The dog ran after the crow but in vain.
Answer: d + g + f + b + a + e + c + h + j + i.

51. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The Nobel Prize has been given, since 1901.
b. In 1850 Alfred joined his Dynamite business.
c. He was an engineer and chemist.
d. Dr. Alfred Nobel was born on 21st October 1833 in Stockholm, Sweden.
e. This award was named after Alfred Nobel and it was called Nobel Prize.
f. His father had an ammunition business at Leningrad.
g. His father Emanuel Nobel was an architect and researcher.
h. He had an ammunition business at Leningrad.
i. He undertook a plan to give an award for encouraging creative work for setting up peace in the world.
j. After some years Alfred Nobel invented Dynamite.
Answer : e + d + g + h + b + j + c + i + f + a

52. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The mayor called a meeting of the councilors.
b. The people of the town came to the town hall.
c. At that moment there was a knock at the door.
d. They said to the Mayor to do something about rats.
e. The Mayor and the councilors talked about the problem.
f. A long time ago the town of Hamlin in Germany was faced with a great problem.
g. The Mayor said, “Come in.”
h. But they could not find a way out.
i. The stranger entered the hall.
j. It became full of rates.
Answer : f + j + b + d + a + e + h + c + g + i.

53. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The angel took down his request and went away.
b. His name was Abu-Ben-Adhem.
c. Abu then requested him to put his name on the list because he loved mankind and his fellow brothers.
d. He again appeared the next night and showed Abu that his name was at the top of the list.
e. The angel was writing the names of persons who loved God.
f. Once upon a time there was an honest and pious man.
g. He asked the angel if his name was there.
h. He was once sleeping peacefully.
i. In reply the angel said that his mane was not there.
j. Suddenly he woke up and saw an angel.
Answer: f + b + h + j + e + g + i + c + a + d.

54. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. The princes had fixed allowance for pocket money.
b. She saw a box market half a crown.
c. But her governess said, “No the princess has no money and so she can’t buy the box.”
d. But she had no money left in her purse.
e. Once she had spent all her money on buying presents for her friends and relatives.
f. Queen Victoria, when a little girl, was taught economical habits by her governess.
g. The people in the shop wanted to enclose the box with other articles.
h. She considered that the box would be the most appropriate gift for him.
i. As she was leaving, she remembered a cousin for whom she bought no present.
j. She was not permitted to exceed the amount.
Answer:f + a + j + e + i + b + h + d + g + c.

55. Rearrange the following sentences to make a sequenced paragraph:
a. Shakespear was interested in the theatre and very soon became an actor.
b. Shakespeare composed both tragedies and comedies.
c. He was ranked as the greatest dramatist by 1598.
d. In 1594 he became a member of the newly formed Chamberlains Company.
e. He possessed property in Stratford and in London.
f. William Shakespeare was one of the greatest poets and dramatists of the world.
g. In the next two years, he wrote two long poems entitled, “Venus and Adonis” and “The Rape of Lucrece”.
h. He was born on 23 April 1564 in the small village of Stratford on Avon.
i. He retired sometime before 1664 and died in 1616 in Paris.
j. By 1592 he established himself as a leading dramatist of the age.
Answer: f + h + a + b + j + g + d + c + e + j.

 

56. Rearrange the following sentences in correct order.
a) He had a large and beautiful garden.
b) Once there was a selfish giant.
c) The garden was full of soft green grass.
d) Children used to play in the garden.
e) There were varieties of flowers in the garden.
f) The giant invited the children to play in the garden and the garden again became full of beautiful flowers.
g) One day the giant saw the children playing in the garden.
h) The children stopped playing there.
i) He became angry and forbade them to play.
j) As a result, the garden lost its beautiful charm.

Ans: b a c e d g i h j f

57. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) The honest woodcutter then took it and began to cut wood happily.
(b) Once there lived a poor woodcutter.
(c) She gave him a golden axe, but he did not accept it.
(d) He maintained his family by selling wood in the market.
(e) He was very honest.
(f) One day he was working beside a river.
(g) His axe fell into the deep water.
(h) The river goddess appeared before him.
(i) He sat beside the river and was crying.
(j) The goddess again brought a common axe.

Ans: b e d f g i h c j a

58. Rearrange the following sentences in correct order:
(a) During his stay he received an unpaid letter from his friend, which contained nothing but some words.
(b) The poet had to pay double postage, so he became angry.
(c) So, he procured a heavy stone and packed it up in a box.
(d) His friend thought that the contents of the parcel were valuable.
(e) Thus, the poet taught his friend a good lesson.
(f) To his utter surprise, he found nothing but an ordinary stone.
(g) An English poet was staying in Italy for the benefit of his health.
(h) Then he sent it to his friend with the words on it “Carriage to be paid on delivery”.
(i) With a great hope he opened the box.
(j) He wanted to teach his friend a good lesson.

Ans: g a b j c h d i f e

59. Rearrange the following sentences in correct order:
(a) The Nobel Prize has been given since 1901.
(b) In 1850 Alfred Nobel joined his father’s company.
(c) He earned a lot of money from Dynamite business.
(d) He was an engineer and chemist.
(e) Dr Alfred Nobel was born on 21st October 1833 at Stockholm in Sweden.
(f) This award was named after Alfred Nobel and it was called “Nobel Prize”.
(g) His father Emanuel Nobel was an architect and researcher.
(h) He had ammunition business at Leningrad.
(i) He undertook a plan to give an award for encouraging the creative work for setting up peace in the world.
(j) After some years Alfred Nobel invented Dynamite.

Ans: e d g h b j c i f a

60. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) Then the leader of the robber came to Saadi.
(b) The merchant had their goods and a lot of money.
(c) He had bundle of books and some money with him.
(d) They travelled for twelve days without any trouble.
(e) He ordered Saadi to give all had to him.
(f) On the thirteenth day a gang of robbers attacked them.
(g) Sheikh Saadi handed him the bundle of books and the money without fear.
(h) Once Sheikh Saadi was going to Baghdad with a group of rich merchant.
(i) Saadi then said, “I hope that you will make good use of these books.”
(j) The robbers took away all the goods and money from the merchants.

Ans: h b d f j a e c g i

61. Rearrange the following sentences in correct order:
(a) The Mayor called a meeting of the councillors.
(b) The people of the town came to the town hall.
(c) At that moment there was a knock at the door.
(d) They said to the Mayor to do something about rats.
(e) The Mayor and the councillors talked about the problem.
(f) A long time ago the town of Hamelin in Germany was faced with a great problem.
(g) The Mayor said, “Come in.”
(h) But they could not find a way out.
(i) The stranger entered the hall.
(j) It became full of rats.

Ans: f j b d a e h c g i

62. Rearrange the following sentences in correct order and re-write them in a paragraph.
(a) Many of them lost their lives.
(b) They felt extremely happy when they stood there.
(c) Mount Everest is the highest peak in the Himalayas.
(d) Thus they went down in the history as the conquerors of Everest.
(e) They set out on March 10, 1953.
(f) Many people tried to conquer the mountain but could not.
(g) At last Hillary and Tenzin led an expedition.
(h) It is over 29000 feet high.
(i) After two months of difficult climbing they were able to reach the top.
(j) It was named after George Everest, an Englishman.

Ans: c j h f a g e i b d

63. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) The first friend climbed up a tree.
(b) Suddenly a bear came.
(c) Once upon a time two friends were passing through a forest.
(d) The later couldn’t climb up a tree.
(e) They were talking about their love for each other.
(f) He did not find any way.
(g) The bear smelt his ears, nose and face.
(h) He lay down on the ground and pretended to be dead.
(i) It went away.
(j) The bear thought him to be dead.

Ans: c e b a d f h g j i

64. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) His ‘Bangla Shahitter Katha’ is the first well-arranged history of Bangla literature.
(b) They have come from different places of the world.
(c) He was awarded the Doctorate degree from Sorborne University in 1928.
(d) The world is full of great men.
(e) Dr. Mohammad Shahidullah was one of those who contributed a lot towards the Bangla language.
(f) He then joined the University of Dhaka as a professor of Sanskrit and Bangla.
(g) He passed the Entrance Examination in 1904.
(h) He was the greatest scholar of Bengal.
(i) This great scholar was born on 10 July, 1885.
(j) After that he did his B.A, M.A and B.L respectively.

Ans: d b e i h g j c f a

65. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) Then the monkey claimed the rest of the bread as his charge.
(b) They could not divide the bread as each of them wanted the larger share of it.
(c) He cut a small part of the piece and ate that instantly.
(d) They quarrelled for sometime over their issue.
(e) The monkey stopped his deception.
(f) One of them suggested to go to the monkey who had a scale.
(g) Once two rats found a loaf of bread.
(h) Accordingly, they went to the monkey to divide the bread piece properly.
(i) The cunning monkey divided the piece in such a way that it was not equally divided.
(j) The rats realized the monkey’s trick and ordered the monkey to stop it.

Ans: g b d f h i c j e a

66. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) He won the 2nd Panipath battle in 1556.
(b) It was the greatest victory in his life.
(c) He was the grandson of Babar.
(d) He ascended the throne of Delhi at the age of 13.
(e) He was skilled in warfare.
(f) Akbar was born in 1542 at Amarkoat in Sindh.
(g) He had not much education.
(h) He ruled over 50 years in India.
(i) His father was Humayun.
(j) His full name was Jalaluddin Mohammad Akbar.

Ans: f j c i g e d a b h

67. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) At last he found a jar in a garden having some water.
(b) As he was leaving the jar in despair, he noticed a heap of pebbles nearby.
(c) A crow was very thirsty and wanted to drink water.
(d) Then he hit upon a plan.
(e) When the water came to the mouth of the jar, the crow drank his heart full.
(f) He took some pebbles and started dropping them into the jar.
(g) But it was at the bottom and out of his reach.
(h) Then he flew away happily.
(i) He flew from one place to another in search of water.
(j) The crow tried to overturn the jar again and again but failed.

Ans: c i a g j b d f e h

68. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) When he had no other alternative, he started doing work, but it was too late.
(b) Long ago, there lived a young man in a village in America.
(c) Rip was very lazy and he disliked work.
(d) He was simple and fond of children.
(e) But he did not listen to her.
(f) He lost all his wealth.
(g) The children of the village also loved him.
(h) His name was Rip Van Winkle.
(i) His idle habits made his wife angry.
(j) She asked him to earn money to maintain his family.

Ans: b h d g c i j e f a

69. Re arrange the following sentences in correct order. 
(a) A mouse was playing nearby.
(b) The mouse cut the rope with his sharp teeth and set the lion free.
(c) The lion caught hold of the mouse and wanted to kill it.
(d) One day a lion was sleeping in a cave.
(e) One night the mouse heard the roar of a lion.
(f) But he did not lose heart.
(g) The mouse became very much frightened.
(h) He requested the lion to excuse him for the first time.
(i) The lion felt pity for the mouse and let it go.
(j) The mouse went there and found the lion trapped in a net.

Ans: d a c g f h i e j b

70. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) One said, “I have lost my husband.”
(b) A poor woman once came to Buddha.
(c) The sorrowful mother went from door to door seeking the mustard seeds but at every door she met with sad replies.
(d) She returned with heavy heart to the great teacher and told him the result of her great search.
(e) He told her that there was only one medicine which could revive her son.
(f) Another said, “Our youngest child died last year.”
(g) Then Buddha told her affectionately that she must not think much of her own grief since sorrow and death are common to all.
(h) The holy man was touched by the great sorrow of the woman.
(i) She asked him whether he could give her any medicine to restore her dead child to life.
(j) He told her to bring a handful of mustard seeds from a house where death had never entered.

Ans: b i h e j c a f d g

71. Rearrange the following sentences in correct order: 
(a) The dog was very happy to have it.
(b) He looked down in the canal and saw another dog carrying a piece of meat in its mouth.
(c) So, he howled at the image.
(d) The dog stopped on the bridge and looked down very carefully.
(e) He was crossing a bridge over a canal.
(f) The dog jumped following the piece of meat but in vain.
(g) He became very greedy to get the other piece of meat.
(h) Once a dog stole a piece of meat from a butcher’s shop.
(i) In fact, he saw his own image in the clear water of the canal.
(j) At this, the piece of meat fell into the water.

Ans: h a e b d g i c j f

72. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) Then he invited applications.
(b) The applicants were asked to meet the Sultan one by one.
(c) Once there lived a Sultan in a country.
(d) Then he found the desired man.
(e) He wanted to appoint an honest man as his tax collector.
(f) A number of people applied for the job.
(g) All the applicants blushed and refused except one.
(h) So he asked for the wise chief minister’s advice.
(i) When they all arrived, the Sultan asked them to dance.
(j) They came through a path where gold coins were kept.

Ans: c e h a f b j i g d

73. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) All on a sudden she woke up and told her son with dozing eyes to give her a glass of water.
(b) The boy responded to his mother’s call and went to the pitcher in the room.
(c) The boy also loved and obeyed her very much.
(d) One night the mother was sleeping and the entire village was in deep sleep.
(e) She loved him dearly.
(f) The boy was awake and busy in studies.
(g) She had a son of nine years old.
(h) She felt asleep again.
(i) Long long ago there lived a widow in a certain village of Bustam.
(j) He found it empty.

Ans: i g e c d f a h b j

74. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) It was the beginning of the summer season.
(b) Once a scholar was going to a place by boat.
(c) All on a sudden the sky became covered with dark clouds and a storm began to blow.
(d) The boatman set sail and the boat was advancing smoothly.
(e) The illiterate boatman replied in the negative.
(f) The wise scholar told the boatman that his life was of no use without the knowledge of history, geography, science, etc.
(g) The boatman remained silent.
(h) The scholar asked the boatman if he had any knowledge of history, geography and science.
(i) The boatman told the scholar that his (s) life was totally spoilt without the knowledge of swimming.
(j) This time the boatman asked the scholar if he knew how to swim. The scholar replied in the negative.

Ans: b a d h e f g c j i

75. Rearrange the following sentences according to sequence and re-write them in a paragraph.
(a) He rose to high position in the army by his good work and courage.
(b) France under him was very powerful.
(c) More than 190 years ago there lived in Frence one of the greatest soldiers called Napoleon Bonaparte.
(d) When he was young, he joined the Franch army as an ordinary soldier.
(e) He fought several wars with the neighbouring countries and won victories over them.
(f) Yet the Frenchmen remember him with due respect.
(g) He was born in 1769.
(h) He died in 1821.
(i) In 1804 he proclaimed himself to be the emperor.
(j) He grew very powerful and soon became the greatest man in the country.

Ans: c g d a i b e j h f

76. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) He travelled for more than thirty years.
(b) He boarded a ship to Chittagong.
(c) Outside the town of Sylhet two persons met him.
(d) Ibn Batuta become very pleased hearing it.
(e) It took him about six months to reach Chittagong.
(f) They said that they were sent by Shah Jalal to receive him.
(g) From there he had to walk for another month to reach Sylhet.
(h) You might have heard the name of Ibn Batuta.
(i) He wrote down all that he saw.
(j) He heard the name of Shah Jalal of Sylhet and decided to visit him.

Ans: h a i j b e g c f d

77. Rearrange the following sentences in correct order.
(a) The banker said, “I will put an end to your toiling.”
(b) One day the banker asked the cobbler, “How much a year do you earn?”
(c) He took the money, hurried back home and buried it in the earth, but alas! He buried his happiness with it too.
(d) There lived a happy cobbler who passed his days working and singing from morning till night.
(e) The cobbler replied, “How much a year, Sir?”
(f) Take this money and keep them carefully and use them in the time of need.
(g) He had a rich neighbour who was a banker.
(h) I have never counted that way.
(i) The cobbler had never seen so much money at a time in life before.
(j) As you can see, I live from hand to mouth but somehow I manage to have three meals everyday and I am happy.

Ans: d g b e h j a f i c

78. Rearrange the following sentences in correct order. 
(a) He did not die a natural death.
(b) He was born in 459 BC in Athens.
(c) He would stop passers-by at different places in the street and asked them simple questions.
(d) Socrates was the wisest philosopher and teacher of his time.
(e) His mission was to spread knowledge among the people.
(f) He wanted to educate people.
(g) He was killed by the rulers of Athens.
(h) He lived in Athens in Greece.
(i) Athens was the home of sculpture.
(j) Socrates would often go out in the streets of Athens.

Ans: d b h i j e c f a g

79. Rearrange the fallowing sentences in correct order. 
(a) At last he gave up stealing.
(b) There was a thief in Saudi Arabia.
(c) People could not sleep in peace in fear of the thief.
(d) He asked the thief to give up the habit of stealing.
(e) He used to steal every night.
(f) He promised to abide by the Prophet’s advice and went away.
(g) They grew so much annoyed and they told it to Prophet Mohammad (Sm.)
(h) The man bent on his knees and requested the Prophet to tell him to do whatever he liked him (T) except stealing.
(i) The Prophet thought for a while and told him to give up telling a lie.
(j) The man got ready to steal, but was caught red-handed by another man.

Ans: b e c g d h i f j a

Related posts

Leave a Comment