Cloze Test without Clues (Class 6-8)

Reading Part-Cloze Test without Clues

  1. Fill in the gaps with appropriate words.
    An honest man is true to (a) _ words. He does not deviate from the (b) of honesty. He knows that (c) consist in honesty. So he does not (d) victim to any greed. He has no ambition for (e) __ things.
    Ans. (a) his; (b) path; (c) virtue; (d) fall; (e) earthly.
  2. Fill in the gaps with appropriate words.
    Education (a)___ the backbone of a nation. No nation can (b)___ without it. It is the (c)___ that removes the darkness of mind. It (d)___ the power that (e)___ the nation to the path of prosperity.
    Ans. (a) is; (b) prosper; (c) spell; (d) possesses; (e) leads.
  3. Fill in the gaps with appropriate words.
    Our country abounds with (a___ resources. Gas is one of (b)___ The development of our country (c)____ largely on it. It is our (d)____ to utilize this resource (e)____.
    Ans. (a) many; (b) them; (c) depends; (d) duty; (e) properly.
  4. Fill in the gaps with appropriate words.
    A book is our best friend. By (a)___ books we can know the previous history (b)___ the world. It is also (c)___ the living history of the world. It gives us innocent joy (d)___ cannot be expected from our friends. Books are always ready to be by our (e)___.
    Ans. (a) reading; (b) of; (c) called; (d) which; (e) side.
  5. Fill in the gaps with appropriate words.
    Naturally everybody wants to succeed in (a)___. Some one becomes successful by dint of (b)___ and perseverance. Success can surely bring (c)___. But failure makes a person feel (d)___ sad In fact, industry is the (e)___ to success.
    Ans. (a) life; (b) hard work; (c) happiness; (d) extremely; (e) key.
  6. Fill in the gaps with appropriate words.
    Trees (a)___ very useful to man. They (b)___ the rich top soil from getting washed away by rain water and floods. (c)___ provide us with food and (d)___. We get (e)___ from trees.
    Ans. (a) are; (b) protect; (c) Trees; (d) shelter; (e) oxygen.
  7. Fill in the gaps with appropriate words.
    Truthfulness is a noble virtue. It is (a)___ to be the noblest of all virtues. It denotes the man’s (b) ___ of speaking the truth. This virtue (c)___ a man nothing but it earns him a lot. For example it crowns a man with (d)___ dignity. Besides, everybody believes him and shows him (e)___ respect.
    Ans. (a) considered; (b) habit; (c) pays; (d) honour; (e) due.
  8. Fill in the gaps with appropriate words.
    Bangladesh is one of the most over (a)___ counties of the world. Her (b)___ area is smaller than most (c) ___ countries but she has a large (d___. She lost more than three (e) ___ people in the war of 1971.
    Ans. (a) populated; (b) land; (c) other; (d) population; (e) million.
  9. Fill in the gaps with appropriate words.
    Freedom does not (a) ___ upon a nation, rather it has to be (b) ___ by (c)___ struggle. Again, political independence and economic Independence must (d)___ together to (e)___ total independence possible.
    Ans. (a) descend; (b) earned/achieved; (c) hard; (d) come; (e) make.
  10. Fill in the gaps with appropriate words.
    Once upon a time there (a)___ a poor caretaker. He was very honest, sincere, (b)___ and (c) ___. His duty was to (d) ___ after a large mango (e)___.
    Ans. (a) lived/was; (b) hard-working; (c) truthful; (d) look; (e) orchard.
  11. Fill in the gaps with appropriate words.
    To be an independent country four components are mandatory. They are the land, population, (a) ___ and a geographical (b)___. Among these four components, (c) ___ is the most important. Without (d)___ it, no nation can (e)___ the sweet fruit of independence.
    Ans. (a) sovereignty; (b) position/location; (c) sovereignty; (d) gaining; (e) enjoy.
  12. Fill in the gaps with appropriate words.
    Sadek was poor but he is intelligent and at the same (a)___ studious. So poverty could not stand (b)___ his way of success. He would always (c)___ attentively. He never neglected his study. By studying much he succeeded in life in spite of (d)___. Like Sadek it is the duty of all students to study with great sincerity and thus they can be (e)___.
    Ans. (a) time; (b) in; (c) study; (d) poverty; (e) successful.
  13. Fill in the gaps with appropriate words.
    A fisherman is a person who earns his (a)___ by catching and selling (b) ___. Generally a fisherman
    (c)___ by the rivers, big canals, marshy lands and seas. He works (d)___ all day and all night. He is always (e)___ in various activities.
    Ans. (a) livelihood; (b) fish; (c) lives; (d) hard; (e) busy.
  14. Fill in the gaps with appropriate words.
    Paper is a very useful (a) ___. We cannot do (b) ___ it. In the past paper was not in use in our (c) ___. At first the people of China (d)___ paper. The people of that (e) ___ used palm leaves instead of paper.
    Ans. (a) thing; (b) without; (c) country; (d) invented; (e) time/country.
  15. Fill in the gaps with appropriate words.
    Nowadays we are not content with (a)___ we have or earn. We want to become rich (b)___. But we must not (c)___ that it is not easy for an honest man to be wealthy in a short time. Taking bribes or accumulating money in an illegal (d) ___, a man may become rich. But doesn’t it (e) ___ submitting to dishonesty?
    Ans. (a) what; (b) overnight; (c) forget; (d) way; (e) mean.
  16. Fill in the gaps with appropriate words.
    Every nation of the world (a)___ its own traditional games and sports. They are as (b) ___ for life as food and drink. A man eats and drinks to (c)___ his hunger and to quench his (d)___. But he takes part in games and sports to build up his body and to (e)___ up his mind.
    Ans. (a) has; (b) necessary; (c) satisfy; (d) thirst; (e) build.
  17. Fill in the gaps with appropriate words.
    Corruption is one of the main (a)___ of the developing countries like Bangladesh. It draws (b) ___ wheel of the economy. For this (c) ___ blame one another. In order to (d)___ out of the paws of the (e)___ of corruption, self-criticism, self-restraint, self-purification and above all patriotism is necessary.
    Ans. (a) problems; (b) the; (c) we; (d) get; (e) evils.
  18. Fill in the gaps with appropriate words.
    (a)___ are our best friends. They are a great (b)___ of food and vitamins, shelter and oxygen. They make the land (c)___ (d)___ keep the soil strong. (e)___ save us from flood and many other natural calamities.
    Ans. (a) Trees; (b) source; (c) fertile; (d) and; (e) They.
  19. Fill in the gaps with appropriate words.
    Discipline means doing any work according (a) ___ the general rules of conduct. All (b)___ from their own position should maintain (c)___. To learn something well, the students (d)___ be disciplined. The players should maintain (e)___ too.
    Ans. (a) to; (b) people; (c) discipline; (d) must/should; (e) discipline.
  20. Fill in the gaps with appropriate words.
    Sports are not only a matter of entertainment but also an important aspect of the development of (a)___ relationship when those are held internationally. The venue of such sports is a meeting place of people from
    (b)___ countries. They develop mutual understanding and can come (c)___ to each other. They can (d)___ their views and opinions and listen to others. Thus they create a (e)___ of brotherhood among them.
    Ans. (a) mutual; (b) different; (c) close; (d) exchange; (e) feeling/sense.
  21. Fill in the gaps with appropriate words.
    The most wonderful and the (a)___ invention of modern science is computer. It is actually a technical
    (b)___ of computing. It is capable of doing very (c)___ works. It can solve the most complex mathematical problems. It can also perform many other things at once and without any (d)___. It works very swiftly and
    (e)___.
    Ans. (a) useful; (b) device; (c) complicated/complex; (d) mistake; (e) accurately.
  22. Fill in the gaps with appropriate words.
    Honesty is a (a)___ quality in a man’s life. It helps a man to (b)___ in life. An honest man us loved and
    (c)___ by all. Nobody likes a (d)___ man. A dishonest man (e)___ in the long run.
    Ans. (a) good; (b) prosper; (c) respected; (d) dishonest; (e) suffers.
  23. Fill in the gaps with appropriate words.
    Mobile phone is an important (a)___ of communication and correspondence. People can communicate by using it with the shortest (b)___ time. It saves our time and money. It has made our life easy, (c) ___ and comfortable. It has both positive and (d) ___ sides. Videos and audios are (e)___ in the mobile phone.
    Ans. (a) device; (b) possible; (c) fast; (d) negative; (e) stored.
  24. Fill in the gaps with appropriate words.
    Time is very valuable. Time which is lost once, is (a)___ forever. There is a proverb that ‘Time and tide
    (b)___ for none’. It is time which does not have (c)___ relative feeling. If it is not used properly, one (d)___ suffer in the long run. On the other hand, (e)___ can go a long way by being conscious of the value of time.
    Ans. (a) lost; (b) wait; (c) a; (d) will; (e) one.
  25. Fill in the gaps with appropriate words.
    Time is highly valuable. Time waits for (a)___. Everyone of us should make proper use of time. The success of the man who makes (b)___ use of time is certain. Those who (c)___ time cannot succeed in life. All great men of (d)___ world have made proper use of time. We should follow their (e)___ if we really want to succeed in life.
    Ans. (a) none; (b) proper; (c) waste; (d) the; (e) path.
  26. Fill in the gaps with appropriate words.
    Truthfulness is a noble virtue. It is (a)___ to be the greatest of all virtues. It (b)___ the habit of speaking the truth. It may not make one (c) ___ but gives peace in mind. Moreover truthfulness crowns a man with
    d)___. So everybody believes him and shows him (e)___ respect.
    Ans. (a) considered; (b) is/means; (c) wealthy; (d) respect/honour/dignity; (e) due.
  27. Fill in the gaps with appropriate words.
    Independent Bangladesh is our (a)___. It is the duty of (b)___ of us to build up our country. The student’s role is (c)___. They have to bear in (d) ___ that they are responsible citizens of this country. Their (e) ___ is to keep away the country from corruption and work for the country.
    Ans. (a) homeland/motherland/country; (b) all; (c) important/greater; (d) mind; (e) duty.
  28. Fill in the gaps with appropriate words.
    Bees (a)___ a systematic life. There are three kinds of bees-queen, drone (male) and workers (female bees). The different kinds of bees have different (b)___ to do. The queen lays eggs and leads the swarming bees. The male bees fertilize the eggs (c)___ by the queen. The female bees are hard workers and they do various functions. They (d)___ the hive and honey-combs. They (e)___ nectar from flowers. They store honey in the honey-combs.
    Ans. (a) lead/live; (b) works/duties; (c) laid; (d) make; (e) collect.
  29. Fill in the gaps with appropriate words.
    The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a)___ loving. We (b) ___ in peaceful co-existence. We want to live (c)___ and wish all well. ‘Love for all and (d)___ for none is our philosophy of life. We (e) ___ the people of the whole world as our relatives.
    Ans. (a) peace; (b) live; (c) well; (d) malice; (e) treat.
  30. Fill in the gaps with appropriate words.
    Dhaka (a)___ on the Buriganga. It is an old (b) ___. The city is (c)___. People of different (d) ___ live in the city. Their occupation is not the (e) ___.
    Ans. (a) stands; (b) city; (c) big; (d) classes; (e) same.
  31. Fill in the gaps with appropriate words.
    A stitch in time saves nine. This is a very well-known (a)___. (b)___ people don’t care about anything.
    (c)___ put off a job for tomorrow (d)___ they are not sure whether tomorrow (e)___ come.
    Ans. (a) proverb; (b) Some/Many; (c) They; (d) but; (e) will.
  32. Fill in the gaps with appropriate words.
    If we cut trees at random, one day our country will (a)___ into a desert. All living animals and birds will not find any (b)___ or shelter to live in. They will be (c)___. There will be no rain and as a result our agriculture will face a great (d)___. The temperature will rise and it will cause the greenhouse (e)___. The country will be unsuitable for living.
    Ans. (a) turn; (b) place; (c) destroyed/extinct; (d) crisis/problem; (e) effect.

Related posts

Leave a Comment